Турция преследва своя национален интерес. Когато той съвпада с руския, Анкара работи с Москва, а когато съвпада с американския – с Вашингтон.  Това заяви в студиото на „Лице в лице” експертът по проблемите на националната сигурност и борбата с тероризма Боян Чуков, като отбеляза, че в НАТО са недоволни от това, че една от страните членки на алианса има по-независима позиция.

На този фон, според него, българската политика по отношение на Турция е непоследователна и в западния печат изглеждаме като „турски санджак, васал на Анкара”. „Турция не е виновна за това, Турция си гони националните интереси”, допълни експертът.

Той подчерта, че не можем и да очакваме да бъдем посредник между регионални и глобални фактори – нашата страна е твърде малка, освен това големите имат свои канали за комуникация. „Това, че сме посредник между някого, дава възможност на управляващите по един или друг начин да имат действия, които не съвпада с българските национални интереси”, каза Чуков.

Той даде пример с проекта „Южен поток”, след чийто провал сега Турция, Гърция и Русия работят по газов проект, в който е можела да участва и България.

Според него твърдението, че връщаме бегълци на Ердоган, за да не ни пусне бежанска вълна е „публична декларация, че България не разполага с армия, гранични войски, специални служби, въобще България като държава е разграден двор”.

По отношение на днешните заплахи на ИДИЛ срещу Турция, той посочи, че Анкара е нанесла голям удар по групировката: „Престана да подкрепя джихадистите от бившия Съветски съюз и Руската федерация”. По отношение на петрола на ИДИЛ, който се оказва в турски рафинерии, Чуков хвърли вината върху американски компании, които били посредници по сделките. Този бизнес вече бил в миналото след унищожаването на цистерните на групировката и загубата на контрол над много от находищата.

„Турция, като всички останали глобални и регионални фактори, в момента стои и чака преформатирането на целия регион”, отбеляза Чуков и даде пример с важния за Анкара кюрдски въпрос, който е бил решен чрез операция „Ефратски щит”.