Поредно среднощно заседание за депутатите. Народното събрание ще работи до пълното приемане на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това на практика означава, че днешният работен ден може да продължи до петък, тъй като до момента не са гласувани и половината от текстовете.

Причината - в понеделник у нас пристига тричленка от Еврокомисията, която трябва да напише новия доклад за напредъка на България.

Именно заради този доклад управляващите настояват законът да бъде приет на всяка цена. Според гласуваните днес текстове комисията, която конфискува имуществото, ще има право да извършва тайни проверки на гражданите, за които има съмнение, че са придобили собствеността си по незаконен начин.

Комисията ще проверява парите, с които имуществото е придобито, финансите, с които се издържа семейството, пътуванията в чужбина. Банковата и финансовата тайна също ще падат, ако комисията поиска това от съда. Съдържанието на закона и начина, по който се гласува предизвикаха недоволството на опозицията.

Този шегаджийски подход е не безотговорен, а престъпен

по отношение на българските граждани, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова. По думите й законът ще създаде не само политически, но и междусдъседски и роднински войни. „Ще създаде проблеми не на наркотрафикантите и престъпниците, а на обикновените граждани.”

„Ще дойдете догодина вие или след 4 години. Този закон се прави за всички,” коментира премиерът Бойко Борисов.

Народът иска справедливост иска ред, иска конфискация

„Ясно е, че са я обрали държавата, но сега поне тези с видните имоти да им бъдат прибрани и да бъдат дадени отново в полза на хората,” каза министър-председателят.

„Точно на гражданите разчитаме, че ще идват и ще казват за тези имоти, които ние ви показвахме... Поне 20 милиарда има заровени в къщи и вили."

По-рано днес Народното събрание утвърди текста, който регламентира какви сведения ще събира Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество при извършване на проверка. Член 27 от Закона за отнемане на незаконно придобито имущество беше гласуван днес с 95 гласа „за” и 12 „против”.

След като председателят на Народното събрание провери кворума и преброи 125 депутати в парламентарна зала, народните представители приеха и член 29 от законопроекта. Той натоварва прокуратурата, МВР, ДАНС, органите по приходите и Агенция „Митници” с отговорността да осъществяват проверка на източниците за придобиване на имуществото.

В законопроекта, над който управляващи и опозиция продължават да спорят, се казва, че органите на комисията ще събират сведения за имуществото, неговото местонахождение, стойността и правното основание за придобиването му, пазарната му стойност към момента на придобиването и към момента на проверката. Инспекторите и директорите на териториалните дирекции ще търсят информация и за преобразуване на имуществото, приходите, разходите за обичайната дейност и извънредните приходи на разследваното юридическо лице, както и обичайните и извънредни приходи и разходи за издръжка на физическото лице и семейството му.

В закона е записано още, че комисията ще се интересува от платените задължения към държавата и общините, сделките с имущество на юридическото лице, на проверяваното лице и семейството му, както и пътуванията им в чужбина. Антикорупционният орган ще трупа сведения и за други обстоятелства, свързани с изясняване произхода на имуществото.