С остър тон и подмятания за качеството и скоростта на работата на вицепремиера Меглена Кунева е било съпътствано прехвърлянето на подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС в ръцете на премиера Бойко Борисов, съобщава БГНЕС, като цитира стенограма от правителственото заседание от 31 август.

"Правя го това, защото ми омръзна госпожа Кунева да идва – казва ми нещо, аз ви казвам, после събирате се, не произлиза нищо след срещите, а времето си тече, а на мен ми се иска да стартираме с, нека да го наречем, грубата работа, която изисква време”, отбелязва Борисов пред министрите.

Той не пропуска да отбележи, че председателството няма да се рекламира със запалки и балони – явен намек към Кунева, чието Министерство на образованието се забърка в скандал заради поръчка за рекламни материали за 2 млн. лв.

В портфолиото на избраните агенции има и луксозни запалки. Това става повод самата Меглена Кунева да отбележи в стенограмата, че именно тези артикули са най-проблемни.

Точката от дневния ред, с която в щаба на българското председателство се прави рокадата, е вкарана извънредно в дневния ред на правителството и е гледана минути, след като вицепремиерът е представила тримесечния си отчет.

От доклада й става ясно, че Министерството на външните работи е поискало увеличение с 80 души на щата на Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел. Командироването на нови чиновници в белгийската столица се налага заради увеличения обем на работа.

Ще бъдат ремонтирани НДК, резиденция „Бояна” и сградата на бившия Партиен дом.