Правителството предприема мерки за намаляването на загубите и риска за бюджета при неусвояване на средства от европейските фондове. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на семинар във Велинград, посветен на новия програмен период 2014 - 2020 г.

По думите й един от начините и методите е "наддоговаряне" с 10% над бюджета на програмите. Според нея това ще осигури гъвкавост и възможност при избора на проекти за финансиране.

Друга възможност е да се разделят проектите на отделни части, така че да могат да се осъществят поетапно, добави тя, като не се ангажира с отговор на въпроса какви ще са загубите за България до края на годината от неусвоени европейски средства.

Зинаида Златанова представи в обобщен вид и конкретни мерки за намаляването на загубите по различните оперативни програми. Тя подчерта, че едва през 2015 г. може да има точни данни колко от проектите от сегашния програмен период ще трябва да се платят отдържавния бюджет на България.

Пред участниците в семинара Златанова потвърди, че ще бъде уволнена Ирена Първанова, ръководител на управляващия орган на оперативната програма "Техническа помощ". Като причина тя посочи забавянето с два месеца на работата по програмата