Около 14,30 ч започна церемонията по предаване на властта от служебното правителство на правителството на Пламен Орешарски. Служебният премиер Марин Райков и новият премиер проведоха среща на четири очи. Двамата пристигнаха заедно в Гранитна зала. Изпълнен бе националният химн на Република България.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Асен Василев предаде официално властта в ръцете на своя приемник Драгомир Стойнев.

„Още от днес започваме интензивна работа, като след часове ще се срещна с председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и с директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ)”, каза новоизбраният министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той отбеляза, че няма да започне с резки движения, тъй като му трябва време да опознае най-големите проблеми в секторите.

„Чудеса не можем да обещаем, но обещаваме, че стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората. Щом съм тук, пред вас, това означава, че съм подготвен и приемам предизвикателството”, каза Стойнев. „Шоково увеличаване на цените на тока няма как да се случи”, обеща той.

„Вратата ми ще бъде отворена за всеки един бизнесмен, който има проблеми, за да ги решаваме, защото всеки един български производител и предприемач е важен. През годините е имало административен силов натиск върху малкия и средния бизнес. Всеки един бизнесмен и предприемач може да отдъхне и да е сигурен, че държавата няма да го глобява, да го настиска, да го рекетира. Напротив – ще има нов начин на работа”, обеща новоизбраният министър.

„Нашата цел беше МВР да продължи да работи. Дори станахме по-ефективни в някои области. МВР е работещо министерство и то ще продължи да работи така”. Това заяви служебният МВР шеф Петя Първанова при предаването на властта на Цветлин Йовчев.

„В момента и страната, и министерството, се намират в кризисна ситуация. Оценявам отговорността и сериозността на задачата, която е пред мен. За да излезем от кризисната ситуация, трябва да проведем сериозни реформи. Забавянето на тези реформи с всеки месец и година може да доведе до това, че основни дейности, или системата като цяло, да загубят своята функционалност”, каза Йовчев на свой ред. Той обеща борбата с битовата престъпност и условията на труд на служителите на МВР да са приоритетни в работата му.

„По никакъв начин изваждането на СДОТО в една самостоятелна агенция, при добър закон и подходящо, организирано взаимодействие с МВР, не би затруднило работата на МВР", заяви Йовчев. "Мисля, че по действията ми ще ме познаете чий човек съм", каза още той.

Служебният културен министър Владимир Пенев беше далеч по-скромен в изказванията си от Първанова. „Преди два месеца и нещо се наложи да поема този тежък кръст - да стана министър на културата в служебното правителство. След този кратък, но за мен напълно достатъчен срок, това беше едно полезно за мен изпитание. Надявам се по никакъв начин да не съм попречил на работата на министерството, напротив, надявам се да съм помогнал”, посочи Владимир Пенев. „Надявам се, ако не сме свършили нещо много добро, да не сме объркали някои неща. Пожелавам на добър час на г-н Петър Стоянович”, каза още Пенев при предаването на властта.

„За пръв път приемам толкова тържествено някакъв вид отговорност. Мисля, че ще имаме по-малко време за веселба, отколкото за работа, като гледам ситуацията, такава каквато е”, посочи Стоянович.

„Всичко хубаво, започнато дотук, ще бъде продължено. Това е нещото, което искам да обещая и си поставям като задача”. Това каза новият министър на образованието Анелия Клисарова по време на приемането на поста от проф. Николай Милошев, министър на образованието в служебното правителство. „Приоритетите ще бъдат направени и съгласувани на среща с учителите и ректорските съвети под ръководството на БАН. Моята работа ще бъде прозрачна, ще бъда искрена и откровена, но трябва да бъдем достатъчно отговорни, защото образованието е и трябва да бъде приоритет не само на това правителство, а на всички правителства и на държавата”, посочи проф. Клисарова.

Новият министър на земеделието и храните проф. Димитър Греков пристигна във ведомството, придружен от служебния министър проф. Иван Станков. Греков влезе в сградата от централния вход и беше посрещнат от журналисти с ръкопляскания. Проф. Станков въведе новия министър в кабинета и му пожела успехи, когато седне на стола на министъра, защото понякога той е много горещ.

Проф. Станков подари на проф. Греков бележник и химикалки, с които да подписва важните за страната и за развитието на земеделието договори, и му пожела да внимава когато ги подписва. Новият земеделски министър получи икона на Свети Георги, която да го пази.

„Малък успех през нашия кратък мандат е, че внесохме малко спокойствие, след голямото напрежение, което съществуваше. Всички протести и проблеми, успяхме да овладеем положението и го оставяме в едно по-спокойно състояние”, обясни проф. Станков. Той декларира подкрепата си на новия министър и му обясни, че винаги може да разчита на него, пожела му много успехи и всичко най-добро на българското аграрно производство.

Новият здравен министър д-р Таня Андреева прие поста от служебния министър на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. Тя заяви, че няма да бърза да посочва приоритетите в работата си. В началото на следващата седмица ще има пресконференция на която тя ще обяви екипа си. Все пак тя посочи, че ще се заеме първо с регулацията на цените на лекарствата, както и с проблемите в Спешната помощ. „Ще работя с пациентските и съсловни организации. Българският лекарски съюз ще бъде основен партньор”, добави тя.

Служебният министър и вицепремиер Деяна Костадинова предаде поста на новия министър на труда и социалната политика Хасан Адемов, който е бил депутат от ДПС в четири Народни събрания. „Знам, че очакванията от нашето министерство и нашето правителство са сгъстени. Трудно се случват чудеса в системата, но има стъпки, които да бъдат изпълнени. Аз съм тук, за да изпълня програмата на кабинета Орешарски”, каза Адемов.

Процедурата за приватизация на БДЖ "Товарни превози" най-вероятно ще бъде прекратена, заяви новият министър на транспорта Данаил Папазов при приемането на поста от Кристиан Кръстев. „По този начин ще се спасят работни места”, каза той и обеща да се работи усилено за решаване на проблемите на българските превозвачи.

„Съдебната система не се управлява толкова от министър или от Висшия съдебен съвет, както е по закон, тя се управлява от съвестта на всеки един магистрат”. Това каза новият министър на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова, при предаването на поста от служебния министър Драгомир Йорданов. "Това е позиция, която много задължава, не само заради ключа за държавния печат, но и заради това, че справедливостта е нещо, от което нашето общество се нуждае, и всяко общество се нуждае. Аз обещавам да направя всичко по силите си, така че да изпълня достойно тази отговорна функция", каза вицепремиерът.

„Аз съм радетел на това, че проблемите на околната среда и изменението на климата трябва да намерят мястото си във всички секторни политики в България, и там ни предстои много работа”. Това каза новоизбраният министър на околната среда и водите Искра Михайлова при символичното приемане на ключа от МОСВ от екоминистъра в служебния кабинет Юлиян Попов. „Убедена съм, че тук в министерството ние ще можем да свършим чудесна работа, защото го познавам до известна степен”, каза Михайлова. Тя благодари за символичния ключ и го прие като "голяма чест и отговорност".

„Няма да има революции в министерството на външните работи”. Това обеща новият външен министър Кристиян Вигенин при приемането на поста от досегашния служебен министър Марин Райков.

"В координация със служителите на министерството ще опитам да намеря възможности за подобряване на ефективността на работата и на динамиката и за създаването на по-добър фокус на политиката, която води министерството", заяви Вигенин и добави, че се надява новият подход да бъде забелязан скоро.

Служебният министър на финансите Калин Христов предаде поста на новия министър Петър Чобанов. „Дефицитът беше редуциран. Още в самото начало бях максимално откровен, като ви казах, че бюджетът, който се очакваше, ще бъде по-малко от очакваното. 5.5 млрд. лв. е държавният резерв”, посочи Христов.

„Това, което ще бъде водещ принцип за мен, е естествено, поддържане на стабилността на валутния борд”, декларира Петър Чобанов.

Новият министър на отбраната Ангел Найденов заяви ангажименти и задачи, свързани с "възстановяване на отнети социални права на българските военнослужещи". "Трудностите сигурно са някакво обяснение, но те не могат да бъдат постоянно извинение за орязване на права, не на привилегии, на права, които според мен държавата дължи на хората, които са ангажирани с отбраната и военната сигурност на страната", изтъкна министърът на церемонията, на която прие поста от предшественика си – министъра на отбраната в служебния кабинет Тодор Тагарев.

„Ще започнем с преразглеждане на условията за пенсиониране на българските военнослужещи. Ако желанието им е да се върне старото положение преди увеличаването на възрастта в края на 2012 г., това ще направим. Ако желанието и разбирането е, че трябва да има преходен период - това ще направим”, каза Найденов.

Вицепремиерът и министърът на регионалното развитие от служебния кабинет Екатерина Захариева предаде поста на Десислава Терзиева. ”За мен е радост да предам мандата и едно работещо министерство, една администрация, която има ясни приоритет”, каза Захариева. Новият министър на регионалното развитие благодари на министър-председателя Пламен Орешарски, че я оценил като експерт.

Йордан Йовчев ще бъде заместник-министър на младежта и спорта в новия кабинет, потвърди Марияна Георгиева при приемането на длъжността от Петър Стойчев. По-рано днес по време на обсъжданията преди гласуването на кабинета, лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че за спортната част в Министерството ще отговаря Йордан Йовчев, а сега при официалното приемане на длъжността Марияна Георгиева потвърди тази новина.

Очаквайте подробности!!!

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа