България и Румъния са готови за Шенген, не искаме да ни третират различно от останалите членове на ЕС. С тази заявка на премиерите на двете страни завърши съвместното заседание на правителствата на България и Румъния в Русе. По-рано днес в срещата на високо ниво участва и министър-председателят на Сърбия Ивица Дачич.

Кризата в Украйна, преговорите за членство на Сърбия в ЕС и газовите връзки на България с Румъния и Сърбия бяха акцентите в тристранна среща на премиерите Пламен Орешарски, Виктор Понта и Ивица Дачич. Тове е първата международна проява на третия кабинет на Виктор Понта, който положи клетва преди ден.

„Ето, три страни от този регион могат да покажат приятелство и воля за стабилност – нещо, от което източната зона на ЕС има толкова голяма нужда”, заяви Понта.

„Накратко обсъдихме кризата в Украйна. Изразихме надежда, че чрез по-пълноценен диалог между Москва и Украйна, ще се намери решение и отражението на кризата няма да е дългосрочно”, разказа Пламен Орешарски.

В Русе ръководителите на правителствата на България, Румъния и Сърбия декларираха подкрепа за интерконеконекторните газови връзки като важни елементи за енергийната сигурност на инфраструктурата в Европа. Преди дни стана ясно, че съвместният газопровод между България и Румъния няма да бъде пуснат в експлоатация преди април 2014 г. Първоначално срокът за завършване беше месец май 2013.

Румънският премиер предложи нова среща в Крайова. Целта е да се създаде формат за обсъждане на общи интереси и позиции и по-силен общ глас пред Европа, по примера на Вишеградската четворка. Идеята беше подкрепена единодушно.

Премиерите Орешарски и Понта валидираха марка по повод годишнина от дипломатическите отношения между двете страни.