България и Румъния подкрепят възможно най-скорошното членство на Сърбия в Европейския съюз. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски след срещата му с Виктор Понта и Ивица Дачич, предаде БТА.

Те са обсъдили още кризата в Украйна и газовите връзки на страната ни с Румъния и Сърбия. По покана на министър- председателя Пламен Орешарски край Дунав след това се проведе съвместно заседание на правителствата на България и Румъния. Това бе първата международна проява на третия кабинет на Виктор Понта, който положи клетва преди ден.

За сръбското членство

По думите на Орешарски, както България, така и Румъния са заинтересовани от това всички страни в Западните Балкани, в частност Сърбия, да стане по-скоро член на ЕС, за да може и през инструментите на ЕК да се задълбочава сътрудничеството.

Орешарски каза още, че по време на срещата са били коментирани и възможностите, които предоставя Дунавската стратегия за съвместни проекти с оглед на ускореното развитие.

„Ето, три страни от този регион могат да покажат приятелство и воля за стабилност - нещо от което източната зона на ЕС има толкова голяма нужда”, заяви Виктор Понта.

За газовите връзки

В Русе ръководителите на правителствата на България, Румъния и Сърбия декларираха подкрепа за интерконеконекторните газови връзки като важни елементи за енергийната сигурност на инфраструктурата в Европа.

Преди дни стана ясно, че съвместният газопровод между България и Румъния няма да бъде пуснат в експлоатация преди април 2014 г. Заради твърдите скали под река Дунав и високото ниво на водата изграждането на подводната част се е забавило.

Проектът е особено актуален с на фона на кризата в Украйна и риска от спирането на доставките на газ през територията й. Това е поредното забавяне на газовата връзка, чиято първа копка бе направена през август 2012 г. , а срокът за завършване първоначално беше месец май 2013 г.

За „балканския квартал” в ЕС

Румънският премиер предложи нова среща в Крайова. Целта - да се създаде формат за обсъждане на общи интереси и позиции и по-силен общ глас пред Европа