Президентът предприема кампания за ограмотяване на политици и кандидат-депутати. Администрацията на Росен Плевнелиев организира съкратен курс по конституционно право за хора с политическа кариера или амбиции в тази сфера.

Целта е те да бъдат максимално компетентни и коректни занапред при боравенето с текстове от Конституцията, свързани с правомощията на държавния глава да налага вето или да издава укази за обнародване на закони, уточниха от прессекретариата на президента.

От „Дондуков” 2 се надяват чрез курса да намалеят случаите, в които информация се представя на обществеността като достоверна, макар да не е. „Обучението ще даде възможност за обективна преценка и призивите на политиците през медиите един или друг закон да бъде „пуснат" или „върнат" няма да се дължат единствено на политическо или предизборно говорене,” очакват от президентството.

Повод за идеята е информацията, че „юристите на държавния глава на 24 и 25 март 2013 г. са работили по възможността Законът (за публичност за имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности) да бъде върнат".

„Указът за обнародване на закона е издаден още на 20 март 2013 г. Приписването на заслуги и „победи" е некоректно в този случай,” отбелязват от пресофиса на Росен Плевнелиев и уверяват, че всички министри от служебното правителство са подали в законоустановения седемдневен срок декларации по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Освен това, от членовете на кабинета са изискани и декларации, в които дават съгласието си всички посочени от тях лични данни да бъдат публично оповестени, с цел обществото да получи пълна информация за членовете на служебния кабинет, заявяват още от президентството.