Полицията вече работи за „установяване на лицата, които се опитаха да упражнят насилие или упражниха насилие срещу народни представители” вчера. Това обяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„Вчера имаше опити и насилие срещу народни представители - това е крайно недопустимо. Надявам се да идентифицираме всички, които опитаха да упражнят насилие, и ще бъдат взети мерки по закона,” категоричен бе министърът.

„Няма да има прошка за никой, който се опитва да упражнява насилие, или е упражнил насилие,” подчерта Цветлин Йовчев. „Сигналите ще се проверят,” лаконичен беше той.

Вътрешният министър е получил сигнали от парламентарната група на ДПС, свързани с определени лица, които „се опитват да провокират насилие на протестите”. Опитът на един от знаковите политици на движението – Йордан Цонев, да излезе от сградата на Народното събрание, доведе до ескалация на напрежението. Депутатът бе уцелен с яйца и домати и поливан многократно с вода, докато най-накрая бе изведен от полицаите. Докато вървеше, той обясни, че е избран от повече хора, отколкото са протестиращите пред парламента.

След събитията пред парламента вчера сутринта, на снощното шествие в 13-тото издание на #ДАНСwithme имаше значително увеличено полицейско присъствие, а късно вечерта от МВР съобщиха, че разширяват зоната за сигурност около сградата на парламента.

В специално обръщение към гражданите председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че се е обърнал към министъра на вътрешните работи „за осигуряване на нормални условия за работа на Народното събрание”.

По думите му, събитията застрашавали живота и здравето на народните представители, избрани „само месец и половина по-рано”.

В прессъобщение, разпространено късно вечерта, партия „Атака” пък обвини полицията в бездействие.

От формацията на Волен Сидеров нарекоха протестиращите, чийто шествия протичат изключително мирно в продължение на 13 дни, „хулигани, които извършват терористични действия, нападат избирателно партийни централи, нанасят материални щети, застрашават здравето и живота на български граждани и не биват санкционирани за своите престъпления”.

„Органите на МВР наблюдават безучастно вилнеещи в центъра на София хулигани всяка вечер от 13 дни насам,” обвиниха от „Атака”.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите