Депутатите отхвърлиха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от левите народни представители Емилия Масларова и Драгомир Стойнев.

Промените предвиждаха в случай че лицата нямат право на пенсия според действащите изисквания за осигурителен стаж и възраст, да могат да се пенсионират предсрочно при условие недостигащите им възраст и/или осигурителен стаж да са до 24 месеца от законоустановените. Размерът на предсрочната пенсия да се изчислява по формулата за нормалната като обаче за всеки недостигащ до навършване на стандартната възраст месец намалението да бъде с 0,4 на сто (максималното може да достигне до 9,6 процента).

Вносителите мотивираха промените с това, че с тях се въвеждат по-гъвкави условия за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Като друга причина беше посочена необходимостта да се уредят социалните права на дълготрайно безработните лица, които не получават обезщетения за безработица, както и предотвратяването на злоупотребите за влизане в пенсионната система чрез инвалидни пенсии. Посочиха и че тези мерки се предприемат именно в условията на икономическа криза, спад в заетостта и повишена безработица, при които по-възрастните работници и тези в предпенсионна възраст са в неблагоприятно положение.

Според действащите разпоредби в момента право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на 60-годишна възраст от жените и 63-годишна възраст от мъжете и осигурителен стаж 34 години за жените и 37 години за мъжете. От 31 декември 2011 г. възрастта се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца за жените и мъжете до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Промените на левицата обаче не били подкрепени от социалния министър, финансовия му колега, управителя на НОИ и от КТ „Подкрепа” с мотива, че не трябва да се ограничават съществуващите в момента режими за ранно пенсиониране и за гъвкав достъп до пенсионната система.