Президентът не е говорител на правителството, не е и ежедневен коментатор. Това изтъкна държавният глава Росен Плевнелиев пред журналисти в отговор на въпрос, свързан с разполагането на американски военна техника у нас.

Всичко, което се планира, е плод на отдавна договорени отправни инструменти между България и нашите партньори в НАТО, както и България и САЩ. Това не е изненада за никого, заяви Плевнелиев.

Държавният глава отправи молба към правителството, както и към министъра на външните работи и министъра на отбраната да излязат и да обяснят с точни думи за какво става въпрос, кога, къде, как и защо.

Плевнелиев заяви, че дори и в момента има американска техника в България и тя не е изненада за никого. "Тази техника е на база на учения, които са публични, планирани още от миналата година, дори и от правителството на Пламен Орешарски. В момента тези планове се изпълняват, така както през тази година планираме бъдещи действия", каза президентът.

"През тази година планираме бъдещи действия, също така е повече от ясно, че България е издавала лицензи, издава и ще продължава да издава за въоръжение на наши съюзници, които да дойдат в България и да участват в учения на територията на страната. Така както България участва със свои кораби и своя техника навсякъде по света в съвместни мероприятия и учения, включително и в мисии”, разясни държавният глава.

Президентът заяви, че му се иска в дебата да не се изпадне в ситуацията, в която бяхме преди три месеца, когато "липсата на добра комуникация доведе до това ,че "компютрите станаха компоти", визирайки темата за създаване на координационен център на Алианса в София.

"Тогава едно легитимно решение на НАТО, взето в пълен консенсус от 28 държави-членки, което беше добре обяснено и не беше изненада за никого, доведе до това, че в България "започна" изграждането на "щаб от 40 офицери, от които 20 български" и всичкото това благодарение на абсолютно безотговорно и манипулативно политическо говорене", посочи Росен Плевнелиев.

Той допълни, че това говорене е довело до там, че е останало впечатлението, че в България "ще се инсталират ракети в Шабла и ще се стреля на изток".