Разделението на нацията не може да е цената на успеха на когото и да било от политиците. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в интервю пред националната телевизия.

По думите му народът не може да бъде разделен - той не е разделен за европейското бъдеще на нацията, ние искаме институции, достойно място, просперитет. България днес, през 2013 г., очаква повече, хората искат прозрачност.

Президентът обеща, че ще наложи вето на параграф 12 за досиетата, ако бъде приет от парламента и категорично подчерта, че няма разделение между него и вицето му Маргарита Попова.

По темата за досиетата той коментира, че е крайно време да бъдат оставени в историята. „Не мога да подкрепя връщането назад, не мога да подкрепя параграф 12", заяви той.

Плевнелиев подчерта, че не държи да е силен президент, а полезен президент – президентът нито е посредник, нито заема страна.

„Чрез инициативата "Диалог на гражданите" поканих всички – всеки трябва да бъде чут. На диалога с гражданите поканих всички протестиращи – тези, които са против правителството на Орешарски, и тези, които го подкрепят. Всеки имаше възможността да бъде чут. Това беше много полезна инициатива, която помага за съединението на нацията", категоричен е президентът.

Няма невинни от политическите сили относно блокирането работата на парламента, включително и ГЕРБ, коментира политическата обстановка държавният глава.

Когато става въпрос за парламентарната институция, която е с най-ниско доверие, когато виждаме как в парламента процъфтяват процедурните хватки, партизанските битки, трябва да си дадем сметка, че зависи от всички нас – трябва да променим подхода, каза президентът.

Гражданите посочиха категорично проблемите, политиците след като влязат в Народното събрание трябва да отмятат проблемите, които са поставени от гражданите и да ги решават. Протестиращите искаха независимост на ДКЕВР, реформа в сектор енергетика, държавата трябва да се обърне към малките и средни предприятия, а не само към най-силните, уточни Плевнелиев.

Президентът попита дали тези проблеми се решават днес или политическото противопоставяне пречи да се фокусират институциите върху най-важното.