Президентът поиска ДАНС да разследва хакерските атаки в изборния ден. Росен Плевнелиев определи като "Костинброд 2" опитите за саботаж на референдума за електронното гласуване миналата неделя.

Малко след изявлението на президента на Дондуков 2 неизвестни хакнаха интернет-страницата на институцията. Държавният глава очаква службите да отговорят кой преднамерено е блокирал страниците на ЦИК, ГРАО и МВР в изборния ден.

Плевнелиев изрази възмущението си и от инструктажа на ЦИК да не се дават бюлетините за референдума заедно с тези за местния вот, но не поиска оставки.

Президентът призова парламента бързо да разгледа въпроса за електронното гласуване и да се съобрази с вота на избирателите.

„Нека политиците да си свършат работата, иначе ще направят политическа грешка”, заяви той.

Плевнелиев опроверга твърдения, че референдумът за въвеждане на електронното гласуване е начало на кампанията му за втори мандат.

Днес официално ЦИК обяви, че при допитването с „да” са отговорили над 1 милион и 800 хиляди души, а с „не” около 704 200 души.

Час след изявлението на президента сайтът на институциията също беше атакуван от хакери с компютри от Тайланд, потвърдиха от прессекретарията на държавния глава.