Политическата криза у нас и в Европа и решенията за нейния изход, развитието на страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион, както и Източното партньорство на ЕС, обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и германският президент Йоахим Гаук на среща в Краков, Полша. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата държавни глави са в Полша за участие в срещата на президентите от групата "Аррайолуш", заедно с президентите на Португалия, Австрия, Финландия, Полша, Италия, Естония и Латвия. Български държавен глава за първи път участва в среща на президентите от този формат.

Двамата лидери са обменили мнения за гражданското недоволство и за политическата конфигурация във и извън парламента у нас. Пред държавния глава президентът Гаук е изразил надежда за стабилизиране и постигане на трайно решение на политическата криза в България. "Германия е голям приятел на България, следи случващото се и ще продължи да работи заедно с отговорните фактори у нас за стабилизиране и за намиране на трайно решение на политическата криза, в която се намираме", каза Росен Плевнелиев преди да се включи в първата пленарна сесия на форума в Краков.

Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук са отбелязали позитивното развитие на процесите на европейска интеграция в страните от Югоизточна Европа. Българският президент посочи, че се очаква дата за начало на преговорите за членство в ЕС на Сърбия. "Албания заслужено трябва да получи статут на държава-кандидат за членство в ЕС, тъй като изпълнява голяма част от изискванията, поставени от Европейската комисия, а Черна гора вече затвори първите си преговорни глави", допълни президентът Плевнелиев. Държавният глава отбеляза също така и позитивната европейска перспектива пред Македония, но след спазване на основополагащите принципи. Един от тях е принципът на добросъседство, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза активната българска позиция по отношение на страните от Източното партньорство на ЕС. Росен Плевнелиев отново подчерта, че Украйна, Грузия и Молдова имат нужда от дългосрочна европейска перспектива. Затова предложените Споразумения за асоцииране с ЕС e от стратегическо значение за всички нас, коментира държавният глава. "България подкрепя всяка една от тези държави и в рамките на ООН, като активен член на групата "Приятели на Украйна", имахме възможност да изразим категоричната си подкрепа. България ще продължи активно да работи през следващите два месеца до вземане на тези важни решения. Зависи и от тези страни обаче доколко ще изпълнят изискванията и ще покажат с действията си принадлежността си, за да я има тази дългосрочна перспектива", каза още президентът Плевнелиев.