След като вчера парламентът преодоля президентското вето върху Закона за Сметната палата, днес държавният глава поясни, че е издал общо 107 указа за промени в закони, изготвени в 42-то Народно събрание. От тези 107 законопроекта Плевнелиев е върнал 7.

„За всеки един от тези 7 върнати проектозакона аз съм посочил своите ясни аргументи, но като че ли в парламента не се чуха обратните аргументи, когато ставаше въпрос за отхвърлянията на ветото на президента”, каза пред журналисти в парламента президентът.

„Най-малкото, което аз очаквам като държавен глава, след като съм посочил своите аргументи, налагайки вето, е да чуя обратно аргументи заради парламентаризма и заради народа”, посочи Плевнелиев. По думите му връщането на няколко закона за преразглеждане не е тенденциозно отношение към работата на парламента.

Връщане към 19 век

По думите на Плевнелиев ситуацията в Украйна буди дълбока тревога. „Европейският съюз и НАТО трябва много решително и категорично да посочат, че няма да се връщаме обратно към политики от 19 век, когато големи държави и велики сили си позволяваха да разделят, да обявяват някого за периферия и някого за поле на неговите интереси”, коментира президентът.

За мониторинга на Европейската комисия към България и Румъния Плевнелиев посочи, че си пожелава в предизборната кампания за европейските избори партиите да дебатират и по тази тема и избраните евродепутати да защитават обща позиция.

„След като имат такъв механизъм за България и Румъния, неговото бъдеще може да бъде решено на европейската сцена”, добави той.

Плевнелиев присъства на тържественото заседание на парламента по повод 135-годишнина от приемането на Търновската конституция, но не говори от парламентарната трибуна.