Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за Сметната палата. При новото обсъждане на законопроекта, приет от Народното събрание на 28 март и върнат за ново обсъждане с указ на Росен Плевнелиев от 10 април, законът беше приет с 123 гласа „за”, 71 „против” и без „въздържал се”.

Срещу ветото на държавния глава бяха парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС и "Атака". 71 депутати от ГЕРБ подкрепиха президента, независимите избраници не участваха във вота.

Плевнелиев върна закона за повторно обсъждане заради липса на концепция за организацията и дейността на Сметната палата, заради броя на членовете на одитния орган, както и поради наличието на редица законодателни решения, които са в противоречие с основния закон на страната. Президентът не намира достатъчна обосновка и в начина, по който е определено, че членовете на Сметната палата ще бъдат точно 9 души.

Друг значим пропуск, според Плевнелиев, е текстът, който дава право на парламента да прекрати предсрочно мандата на членовете и ръководството на Сметната палата, ако са регистрирани тежки нарушения. Според администрацията на президента липсват ясни критерии какво е "тежко нарушение".

Според ГЕРБ новият закон, чийто основен вносител е Йордан Цонев от ДПС, поставя на карта независимостта на контролния орган. Опозицията счита за нереден механизма, който позволява на избрания шеф на Палатата да предложи сам останалите членове на палатата.

Според настоящия председател на одитната институция - Валери Димитров, управляващото мнозинство показва, че има нужда от политически подчинена Сметна палата заради резултатите от извършените проверки.