Абсолютно съм убеден, че избори след изборите не са решение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на кампанията "25 години свободна България”.

„Българският народ излезе и гласува на изборите в неделя. Сега от политиците се очаква да чуят ясно посланията на хората – за какво гласуваха те, да намерят необходимите механизми да бъдат достатъчно смели и разумни, за да чуят народа и да отговорят на неговото очакване, че трябва да се работи здраво”, коментира Плевнелиев.

Според него не може да се каже на българския народ, че не е гласувал правилно и трябва да отиде на поправителен. Плевнелиев подчерта, че са необходими смирение, ясен ангажимент и „много, много, много работа”.

Плевнелиев заяви, че като президент ще спази конституционните срокове. „Държавният глава не е ежедневен коментатор и в никакъв случай не е политически коментатор. Държавният глава е стожерът на правилата и на най-висшия за нас всички закон, а именно Конституцията и нейното спазване”, посочи той.

Трябва да осмислим комунизма

Президентът (1997 г. – 2002 г.) Петър Стоянов коментира, че отбелязването на годишнината на свободна България трябва да бъде малко по-далеч от фанфарите и да бъде осмислен прочит на последните 25 години.

„Сред всички източноевропейски нации ние най-лесно попадаме в лапите на ловките манипулатори на историята, които съумяват да представят прехода като една лоша версия на всичко онова, което се случва в света днес. Българският преход изглежда такъв, не защото демокрацията е по-лоша от комунизма, а защото в най-голяма степен в оформянето му участват бившите представители на БКП и на службите”, каза още Петър Стоянов.

„От гледна точка на необратимостта на демократичните процеси в България преходът е приключил. Никога повече няма да бъдем 16-та република на СССР, няма да се върнем към комунистическото планово стопанство, няма да пледираме, че всички трябва да бъдем равни, следователно еднакво несвободни. Преходът е реформа, а реформите продължават”, от своя страна заяви Плевнелиев.

Според него комунизмът трябва да влезе в учебниците по история, за да не се разсъждава за тази епоха през битовизми: „колко фабрики имаше, колко струваше едно или друго, кое беше достъпно, кои бяха привилегировани”.

Четвърт век от демократичните промени

Отърсили ли сме се от стереотипите на комунизма и с какво променихме през изминалите 25 години? С отговорите на подобни въпроси се нагърбва инициативата „25 години свободна България”. Патрон е президент Росен Плевнелиев, който обяви прехода за приключил.

Основната цел на инициативата е младото поколение, родено след 1989 година, да е наясно с това, което се е случило, за да не се повтаря никога повече. Близо 120 събития, сред които филми, изложби, концерти и лекции, ще се случат по време на кампанията до края на ноември.