Президентът Росен Плевнелиев иска служебното правителство в България да бъде като кабинета на технократа Марио Монти в Италия.

В интервю за австрийския вестник „Дер Щандарт” държавният глава посочи, че „българският Монти” ще бъде посочен в 16:00 часа на 12 март. Неговото мото ще бъде „За Европа, за демокрацията и за икономическото развитие". Първоначалният график предвиждаше новият кабинет да стане известен в сряда.

Президентът казва, че не е издал името на новия премиер дори на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Сред досега спряганите за поста са Илиян Михов, Саша Безуханова, Меглена Плугчиева, Марин Райков, който е посланик на България във Франция, Екатерина Захариева и Ради Найденов - посланикът ни в Берлин.

Плановете на Плевнелиев са за служебен кабинет с трима вицепремиери, ресорите на които са напълно различни от досегашните - еврофондове, икономика и социална политика.

Голяма е вероятността земеделски министър да стане новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев, а здрвен министър - професорът по спешна медицина от ВМА Николай Петров. За спортен министър се търси виден спортист като плувеца Петър Стойчев. Академик Стефан Воденичаров вероятно ще запази новозаетия си пост в образователното ведомство.

Служебният кабинет няма да стъпи веднага в длъжност. Причината е, че по конституция с един указ президентът трябва да извърши едновременно три неща - да разпусне действащия парламент, да назначи служебния кабинет и да насрочи официално датата за изборите, за която вече е ясно, че ще е 12 май. Така че се очаква народното събрание да бъде разпуснато до 15 март.

В следващите два дни парламентът ще работи. Въпреки че няма да приемат исканите от протестиращите промени в изборния кодекс, депутатите ще гласуват няколко изостанали ратификации, промени в закона за туризма и внесените преди дни от Яне Янев поправки в закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. С тях се иска еврокомисарите и кандидатите за депутати да декларират имането си.

„Трябва да имаме по-голяма амбиция за служебното правителство. Тя трябва да се простира отвъд организацията на предсрочните парламентарни избори на 12 май,” коментира още Плевнелиев.

Примерът на Италия

Марио Монти оглави временното правителство от експерти, което управлява Италия повече от година, на 16 ноември 2011 г. след оставката на тогавашния премиер Силвио Берлускони. Той прокара редица мерки, които целяха да дисциплиниран италианската икономика. Заради тях обаче той получи малка подкрепа на парламентарните избори, след които Италия изпадна в политическа криза.

В отговор на въпрос дали подкрепя протестите в България през последния месец президентът признава, че приветства инициативността на гражданите. „Аз също се обявих за либерализация и за по-голям контрол и прозрачност. Затова аз се опитах да отговоря на настоящата ситуация със създаването на т. нар. Обществени съвети във всички министерства,” разказва още той пред австрийския всекидневник.

Росен Плевнелиев допълва, че 41-то Народно събрание вече не е в състояние да продължи работата си и всички партии искат предсрочни избори.

Той коментира и реакциите на медиите спрямо протестите. „Виждаме голяма концентрация на медиите на фона на толкова малка страна. Ето защо е положително, че хората са станали активни, дори на улицата и в интернет,” казва Росен Плевнелиев.