Четвърт век от началото на мирния преход от комунизъм към демокрация отбелязват на 4 юни лидерите на Европа в полската столица. Юни 1989 г. е повратна точка в историята, защото промените в Полша водят до премени в цяла Източна Европа.

На честванията във Варшава българският президент обяви, че ще бъде патрон на дискусия за прехода у нас .

„Няма мир без солидарност" е вик, известен на всеки поляк. Преди 25 години като резултат от преговорите между демократичната опозиция, водена от Лех Валенса, и комунистическите власти на кръглата маса се организират първите свободни парламентарни избори след Втората световна война.

Само ролята на „Солидарност" и обявеното извънредно положение спасява Полша от война с Варшавския договор, категоричен е първият президент на България. „При нас беше малко по друг начин, при тях беше по-трудно. Освен това имайте предвид, че ястребите във варшавския договор се готвеха да навлязат с войските в Полша и по същия план като в Чехословакия да нахлуят с танковете от четири страни и да окупират столицата”, коментира Желю Желев във Варшава.

Президентите Желев и Стоянов са включени в инициативния комитет за чествания на 25 години от началото на демокрацията. „Трябва да знаем какво свършихме и какво не - откъде сме тръгнали и накъде сме се запътили. България не е постигнала своята мечта, имаме много за вършене”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев.

По повод 25 години от демократичните промени в Полша бе учредена наградата „Солидарност”. Първият удостоен е лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев. Той получи забрана да влиза в Крим за следващите пет години, след като татарите се противопоставиха на референдума за отделянето на Крим и не признаха резултатите от него.