Пет партии подписаха учредително споразумение за създаване на политически съюз Реформаторски блок.

Под документа подписите си сложиха лидерите на Демократи за силна България, Движение „България на гражданите", СДС, Народна партия „Свобода и достойнство" и БЗНС.

Ръководството на „Синьо единство" се очаква да вземе и официално решение дали да се присъедини към коалицията в събота, след като в четвъртък част от членовете на формацията подписаха споразумение с ДСБ за участие в Реформаторския блок.

Вратите и за други формации са отворени, категорични са от блока вллючително и за синьо единство. Целта на блока е съвместно участие в изборите. Първата стъпка на десните е промяна на конституцията.

„Всяка партия извървя своя път, за да можем днес пред всички да кажем: постигнахме съгласие, споразумение, увереност и доверие”, заяви преди подписването лидерът на „България на гражданите” Меглена Кунева. Тя благодари специално на членовете на Гражданския съвет. „От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа", каза тя и посочи, че тази енергия може да стане само през активно гражданско участие.

Кунева подчерта, че целта на партиите в Реформаторския блок да се съберат. „Ако днес има една дума, с която искам да бъде запомнен деня, това е думата обединение", заяви Кунева.

Николай Ненчев от БЗНС каза, че подписва споразумението с вяра, надежда и отговорност. Божидар Лукарски заяви, че подписва с искрената надежда това да е последното обединение, което СДС подписва, за да няма повече разединения. Корман Исмаилов изтъкна, че подписва с искрената вяра, че вливат енергията си за повече истина в политиката и за добруването на българската нация. Радан Кънев пък заяви, че в България не се учредява поредната политическа коалиция, а в България се ражда нова политическа сила, която ще има своето значение в десетилетията напред. „Ние казваме траен политически съюз и споразумението съдържа тази трайност в текстовете си", заяви той.

След като подписаха споразумението петимата лидери поставиха ръцете си в знак на обединение една върху друга.