Патриотичният фронт заплашва да оттегли подкрепата си към Правителството, ако не бъдат спазени седем условия. Това пише в декларация, прочетена в Народното събрание днес от съпредседателя на партията Валери Симеонов.

Той подчерта, че по редица съдбоносни за партията приоритети все още нищо не е направено 7 месеца след съставянето на правителството. Условията им съдържат искания за събаряне на незаконните ромски постройки в Гърмен, овладяване на битовата престъпност и промени в избирателния кодекс.

Валери Симеонов каза от трибуната на Народното събрание, че подкрепата на Патриотичния фронт не е безусловна и търпението вече е на изчерпване.

„За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са нарушени от самозабравила се тълпа цигани и родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната срещу друга наша група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички”, коментира още той.

От Патриотичния фронт поставиха ултиматум за седемте си условия – ако те не бъдат изпълнени до 1 юли 2015 година това ще доведе до прекратяване на подкрепата на правителството.

Очаква се становище от ГЕРБ

Поех ангажимент в рамките на една седмица да дам становище за проблемите, които се поставят от Патриотичния фронт, каза Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание.

По думите му в рамките на една седмица ще бъде изготвено становище на парламентарната група на ГЕРБ и да се потърси решение на някои от поставените казуси. Според Цветанов всичко, което се предлага е завишаване на санкциите, които са за закупуване и продаване на гласове.

„Смятам, че това може да бъде заложено не в Изборния кодекс, а в Наказателния”, коментира председателят на ГЕРБ. Той допълни още, че в преференцията, която Патриотичния фронт изразява като едно от условията заложени в декларацията, трябва да се търси политически консенсус в рамките на парламентарно представените партии. Според Цветанов само това може да бъде заложено като промяна, която да настъпи в Изборния кодекс.

Реформаторите няма да отстъпят за прага на преференциите

Към позицията на Патриотичния фронт трябва да се подходи конструктивно и да се водят разговори, коментира в парламента съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той признава, че голямата част от позициите на ПФ са основани на правителствената програма.

Всичко, което е стъпило на програмата на правителството, е и наш ангажимент, ние трябва да го изпълним и оттук нататък трябва да седнем да разговаряме по какъв начин, уточни лидерът на ДСБ.

Реформаторите обаче категорично не подкрепят искането на ПФ за по-висок праг на преференцията, защото в програмата им е записано преференция без праг.Така че сегашният нисък праг считаме за нещо полезно, което ще настояваме да запазим, защото е в интерес на избирателя да 

може да определя своите избраници, а не да му се спускат партийни листи, обясни Радан Кънев.

От РБ подкрепят исканията за въвеждане на активната регистрация.

Всички условия, поставени от Патриотичния фронт прочетете тук:

1. Незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. Кремиковци, с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие.

2. Предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната.

3. Разглеждане в комисии и гласуване в Пленарна зала на текстовете предложение от „Патриотичен фронт” в ЗИД на избирателния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, „Патриотичен фронт” настоява за приемане на текста за активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове.

4. Да се изградят защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015г. на увредените участъци от тях.

5. Недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

6. Завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

7. Решаване на институционалните проблеми свързани с българските общности зад граница. Приемане на промените предложени от „Патриотичен фронт“ в Закона за българите живеещи извън Република България.

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Днес в Гърмен отново ще събарят ромски къщи
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи