Събарянето на незаконните постройки в Гърмен се подновява. От днес до петък трябва да паднат още пет ромски къщи.

В края на юни бяха съборени 4 от 124-те незаконни къщи. Съдът за правата на човека в Страсбург обаче спря процедурата с мотив, че Община Гърмен първо трябва да намери временен подслон на хората.

Ромите, обаче, отказаха да бъдат настанени на друго място. Пред камерата на bTV те заявиха, че имат документи за къщите си и няма как да останат с децата си под открито небе.

По-рано тази седмица напрежението в селото ескалира, а общината осъмна с изпочупени прозорци. Ромите твърдят, че това е дело на българите от общината, "за да плашат Минка" (Капитанова, кмет-б.р.).

Жена от махалата заплаши, че ще се самозапали заедно с децата си, ако булдозерите дойдат.

Интеграцията изисква твърда политика

Населението, което краде и безобразничи, трябва да бъде вкарано в училище, защото без образование човек не може да си намери работа, а без работа става асоциален елемент. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той призова за „много твърда държавна политика” по отношение на интеграцията. „Проблем е, че псевдоправозащитни организации и еврочиновници се опитват да се бъркат във вътрешните работи на България”, отбеляза националистът и допълни, че е въпрос на „дупе” институциите да не се поддадат.

По думите на Каракачанов „незаконните постройки са незаконни гета, които събират един контингент от цяла България”. Той напомни, че в Гърмен тези, които твърдят, че нямат къде да отидат, са отказали да бъдат настанени от общината.

Съпредседателят на ПФ посочи, че за ромите може да се отделят парцели и те да се включат в изграждането на нови, законни жилища – но само ако не се краде ток и има канализация.

„На много от местата самите кметове са виновни – предишният кмет е толерирал тези хора, за да си осигури гласове. 100-200 гласа решават изборите генерално”, посочи Каракачанов.

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи
  • Политически сюжет около гърменските роми