Спорното прието предложение на ДПС за преференцията по време на евровота извади на показ факта, че то е изгодно и за ГЕРБ и БСП. Иначе двете партии твърдят, че не са отстъпили пред Движението.

 „ДПС не е нито салфетка, нито пък е нечия носна кърпичка. Казвам това във връзка с решението на Народното събрание да приеме предложението от Мустафа Карадайъ за преференциите, които ще упражняват гражданите при избиране на наши представители в ЕП", заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан.

"Основното внушение е – ДПС прокара своя партиен интерес, другите партии клекнаха. Прекалено елементарно, за да е вярно”, каза още лидерът на Движението.

По искане на Мустафа Карадайъ вчера депутатите решиха, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като вот за първия в листата. Предложението беше прието без дебати, а повечето от депутатите на ГЕРБ не бяха в залата. С така приетия текст се бетонира първото място на водачите в листите.

„ГЕРБ се изсулиха заедно с лидерите си, защото имаха интерес неотбелязаните преференции да се отчитат в полза на листата”, каза още Местан. Той призова лидерите на БСП и на ГЕРБ за постигане на съгласие по прегласуване на текста за преференциите. „Ние нямаме партиен интерес, свързан с редакцията, която г-н Карадайъ предложи. Ние сме за преференцията, обаче в български условия от преференция този принцип се изражда в нещо друго, защото такава е системата на разпределяне на мандатите”, обясни Местан.

От БСП обаче първи се възпротивиха на предложението. "Изборният кодекс трябва да бъде довършен и да бъде предложен на президента, а не да се ревизират отново член по член отделните текстове от закона", заяви Петър Курумбашев от БСП. Според Сергей Станишев пък "преференцията е факт".

„Всички наши предложения по Изборния кодекс са отхвърлени, с изключение на праг 5% за преференцията за евроизборите, поради което не считаме, че можем да пробием монолитното единство на трите парламентарни групи на БСП, ДПС и "Атака", обяви пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева.

Уседналост

С гласовете на БСП, ГЕРБ и "Атака" депутатите оставиха в Изборния кодекс и спорните текстове за уседналост на местни и европейски избори. За кметове и общински съветници ще могат да гласуват само онези, които поне 6 месеца преди изборите имат постоянен и настоящ адрес в България, а за евродепутати – онези, които имат постоянен и настоящ адрес в страна членка на ЕС.

От ДПС заплашиха, че ще сезират Конституционния съд, защото текстовете за уседналостта нарушавали избирателното право на гражданите. Местан призова БСП и ГЕРБ, ако са убедени, че уседналостта не противоречи на основния закон, да дадат на ДПС необходимите 12 гласа, за да се обърнат към КС.

"Вие знаете, че тази редакция е противоконституционна. Убедени сте, че е противоконституционна", заяви лидерът на ДПС. "Знаете, че съвършено съзнателно нарушавате българската Конституция. Защото във вашата редакция не можем да говорим за уседналост, а за забрана за гласуване. Отнемате конституционно право на българските граждани да гласуват и го правите с ясно съзнание. Това е не просто некоректно, а политически цинизъм", каза още Местан.

Лъгане и мързел

До пълно приемане на новия Изборен кодекс ще работят депутатите днес. Това реши мнозинството, след като от втория опит парламентът събра кворум от 126 души. Днес няма да има парламентарен контрол. Ако до края на деня всички текстове на Изборния кодекс не се приемат, Народното събрание ще заседава извънредно в събота и неделя.

„8 месеца лъгаха, че ще приемат Изборен кодекс, сега ги мързи да станат, за да дойдат на работа”. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос. „Трябва да се научат БСП, 4 години им работих на тях, да стават рано и да идват на работа, взимат заплати за това. Каквото стане в тази държава, все ГЕРБ, те са мнозинство и трябва да идват на работа, какво спят до 11.00 часа. Ето, аз идвам, регистрираме се. Мързи ги тях, спят до късно и не идват на работа. Те трябва да са най-работните”, каза още Бойко Борисов в началото на заседанието.