За втори ден подред парламентът не започна работа навреме поради липса на кворум. Първоначално в пленарната зала се регистрираха 110 народни представители. От ГЕРБ се записаха лидерът на партията Бойко Борисов и депутатът Ивайло Московски. Представителите на "Атака" отсъстваха.

След 30 минути почивка беше направен нов опит за събиране на необходимия кворум за откриване на заседанието. Парламентът направи и трети, този път успешен, опит да започване на работата си.

При втория опит се регистрираха 112 народни представители. Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че вероятно ще бъде отменено тържественото заседание на 16 април по повод на годишнината от приемането на Търновската конституция.

"Очевидно в 42-то Народно събрание няма народни представители, които да искат то да заседава", коментира той. Миков обяви, че ще разпространи чрез медиите списъците на отсъстващите от заседания депутати. "Имаме 7 провалени и 7 извънредни заседания. Този подход към работата на парламента трябва да стане ясно достояние на българския народ", отбеляза Миков.

Третият опит показа, че в залата има 123 народни представители – от Коалиция за България, ДПС и „Атака”. Заседанието беше открито, след което депутатите от ГЕРБ влязоха в пленарна зала и бяха мощно освиркани.

Първа точка от заседанието днес бяха промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ и приети светкавично.

„Държавата вече няма парламент, тресе се, буксува. Трябват незабавни предсрочни избори 2 в 1”, заяви Бойко Борисов в кулоарите на НС. Той беше категоричен, че кворумът не е задължение на ГЕРБ, а на управляващите.

"Ето, аз им дадох един глас, даже два", обясни Борисов, след като той и Ивайло Московски участваха в днешната процедура по регистрация. Според лидера на ГЕРБ е необходимо Сергей Станишев да излезе и да признае, че управлението се крепи на "Атака".

„Никой не може да иска повече от моя глас. Искаме да се признае, че „Атака”, БСП и ДПС управляват България. Странно е поведението на БСП и ДПС – вместо да си направят предсрочни избори, сега биват изнудвани от „Атака”. Аз съм опозиция. Бях в парламента, регистрирах се”, добави Борисов.

"Стабилно управление може да има с парламентарно мнозинство. Когато нямаш мнозинство и парламентът не може да работи, да бъдат любезни да отидем на предсрочни избори”, заяви Цецка Цачева.

От "Атака" се оправдаха за закъснението си подготвянето на протест срещу посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

По-късно стана ясно, че присъствието на националистите в зала ще зависи от поведението на управляващите и решението им дали ще подкрепят създаването на комисия, която да разследва срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с директора на EVN Щефан Шишковиц във Виена. Това обяви заместник-председателят на "Атака" Павел Шопов.

В момента парламентът и неговият дневен ред не са най-важното нещо, заяви пред журналисти лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Той каза, че от партията имали прекалено много организационни задачи във връзка с предстоящите европейски избори.

По време на почивката, преди началото на заседанието, лидерът на БСП Сергей Станишев се срещна с председателя на ДПС Лютви Местан в кабинета му. След срещата и двамата не коментираха пред очакващите ги журналисти какво са говорили.

По предложение на БСП парламентът днес реши да заседава извънредно във вторник, 15 април. В дневния ред е новото обсъждане на върнатия от президента Росен Плевнелиев закон за Сметната палата.