Липса на кворум провали заседанието на Народното събрание в четвъртък. При първото преброяване в пленарна зала присъстваха по-малко от 100 депутати, а при второто се регистрираха едва 107.

Заради отсъствието на цялата парламентарна група на „Атака” и присъстващите депутати от ГЕРБ излязоха демонстративно от залата, а лидерът Бойко Борисов видя аргумент на тезата, че „без „Атака” този парламент не съществува”.

От ГЕРБ спазиха традиционната си практика да изчакват колегите си от ДПС, БСП и „Атака” да осигурят кворум, но поради отсъствието на националистите от зала Бойко Борисов и хората му също отказаха да се регистрират. „Ако се съберат, ще се върнем и ние в зала", обеща Бойко Борисов.

„БСП или ДПС или трябва да обявят, че има тройна коалиция, или незабавно да разпуснат парламента, защото той не работи", коментира Борисов в кулоарите на Народното събрание по време на почивката преди втория опит за постигане на кворум.

Според Борисов „БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа”, а освен това председателят на парламента отново е приложил „шмекерски номера" в опит да преброи ръчно присъстващите в зала депутати.

След провала на заседанието парламентарният председател Михаил Миков припомни, че при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народен представител не се начислява сума, равна на дневното му възнаграждение.

„Очевидно е, че няма кворум, така че ще приложим финансовите правила. Ще си позволя да свикам извънредни заседания, за да бъде изпълнена програмата и дневния ред на Народното събрание”, добави Миков, като припомни, че в петък има редовно заседание.

„ГЕРБ продължава деструктивното си поведение – да пречи по всякакъв начин и да саботира работата на парламента”. Това каза пред журналисти в парламента заместник-председателят на НС Мая Манолова.

„Днес трябваше да се приемат изключително важни закони – например Закона за Черноморското крайбрежие, който чакат жителите на черноморските общини и всички български граждани. Той въвежда режим, който абсолютно да направи невъзможно безобразието, което се случваше в предни мандати с дюните и с опазването на средата на природата по Черноморското крайбрежие. Това наистина е скандално”, заяви Манолова.

„Вчера с безотговорното си гласуване против направиха невъзможно в края на деня приемането на този изключително важен закон. Според мен, сега ръководството на ГЕРБ, Лиляна Павлова и Бойко Борисов трябва да обяснят на хората от черноморските общини защо не желаят да бъде приет Законът за Черноморското крайбрежие. Това е откровен саботаж на много важен за хората и за природата закон”, обясни тя.

„Може би от "Атака" искат да направят правителството и парламента заложник заради това, че се търси отговорност за незаконни действия от страна на техния лидер Волен Сидеров, но това касае друга власт, която трябва да си каже мнението”. Тази теза разви заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

По думите му депутати от БСП и ДПС умишлено са започнали да напускат залата, когато Михаил Миков е наредил ръчно преброяване на присъстващите в зала. "Видяха, че ние сме в зала и започнаха да излизат, за да смъкнат кворума и да работят с по-малък такъв", обясни Велчев. Когато видели това, от ГЕРБ решили също да напуснат изцяло залата.

Глоба за депутатите няма да има, защото те ще могат да я компенсират, ако решат да посетят парламента следващият път. В близките дни ще стане ясно кога и колко ще са извънредните заседания. Утрешното заседание обаче ще е особено важно, защото на него освен гласуване на изостаналите законопроекти, трябва да бъдат гледани и промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ.

Те касаят числеността на Централната избирателна комисия и вече бяха гласувани на първо четене от депутатите. С тях броят на членовете на ЦИК се увеличава от 19 на 20 и според ГЕРБ се възстановява равновесието между партиите.