„На 13 май България се разделя завинаги с най-арогантното, недемократично, некомпетентно правителство – Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне. ГЕРБ официално загуби легитимност. Ако не беше контролираният вот, ГЕРБ щеше да бъде втора сила. Партията на Борисов при тези резултати не може да състави правителство – направо да спестят време и да откажат мандата от президента”. Такъв съвет даде Сергей Станишев на опонента си Бойко Борисов след края на изборния ден.

„Станахме свидетели на скандално слаба организация на изборния ден. Това доведе до хаос и огромен брой нарушения, които вървят и в момента”, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след края на изборния ден.

„Б отборът на Бойко Борисов и ГЕРБ се провалиха в организирането на изборите и в преброяването. Няма тонери в ксероксите и не може да се направят ксерокопията на протоколите на СИК”, каза Станишев.

„Българските граждани показаха, че повече не могат да търпят този модел на управление, който беше основан на газенето на човешките права. Изборите се проведоха в отровена политическа атмосфера, резултат от 4 години социален, икономически, духовен геноцид на българите и откровен провал на ГЕРБ в управлението. ГЕРБ профанизира политическия живот”, каза Станишев.

По думите му на 13 май България се разделя завинаги с ГЕРБ. „Гражданското общество преди месеци показа, че е живо, че има съпротивителни сили, показано и на приключилите избори. Независимо за кого са гласували, дадоха знак, че разбират рисковете пред българската демокрация, не могат да търпят този модел на управление – газене на права, задълбочаване на социални неравенства”, продължи „червеният” лидер.

„Ако имаме възможността, ние ще я имаме вярвам, ще поемем отговорността за съставяне на правителство чрез диалог с тези формации, които ще участват в следващия парламент и с тези, които събраха немалка подкрепа, но не можаха да влязат в парламента”, гарантира Станишев.

Той посочи, че е нужна прозрачност, като само така може да се възстанови доверието на хората.

„Ще разчитаме на разговор и подкрепа за програмно правителство от „Атака”, тя получи много силен резултат. Ще водим разговор с тях по не малко теми, те проявиха последователност, по тези теми имаме общи позиции”, декларира лидерът на левицата.

"Крият се, като мишки се изпокриха. Не им сработи схемата. И с хакерска атака на сайта на СОРА опитаха да провалят вота на българските граждани". С тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев влезе в НДК по-рано тази вечер.

Коментарът на социалиста по повод на австрийската фирма - паралелен преброител, повикан от 5 опозиционни на ГЕРБ партии, бе направен по повод на блокирания сайт на фирмата. След 22 часа интернет страницата www.fairelections-bulgaria.eu не се отваряше часове наред. По-рано бе обявено, че там ще бъдат публикувани резултатите от паралелното броене между 22 и 24 часа.

Пред медиите Станишев не пропусна да отбележи, че за 4 години ГЕРБ „катастрофираха държавата, докараха хората до отчаяние”. Затова партията на Борисов отива в опозиция, подчерта лидерът на Коалиция за България.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС