Бойко Борисов няма да е следващият премиер. Такова „безспорно и абсолютно” убеждение изрази пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов, допълвайки, че „хората вече си задават много въпроси”.

„След като той се провали като не разреши проблема с високите цени на тока, не се справи с борбата с монополите, хората се питат как сега ще го направи. Смятам, че той няма да получи подкрепата, на която се надява – най-вече заради скандалите с подслушванията, без значение кой ги е организирал. Важното е, че те говорят за недопустима злоупотреба с власт в една демократична държава”, смята политикът.

Според него ежедневните скандали с използването на СРС-та и посещенията в прокуратурата били един вид „копродукция” между ГЕРБ и БСП. Причината – да се отклони вниманието на обществеността, така че да не бъдат чути предлаганите от различните политически сили решения на най-наболелите проблеми на нацията.

„Отровна атмосфера измести всичко съществено. Това е удобно на ГЕРБ и БСП, защото не показаха решенията на криза - в програмата на ГЕРБ даже няма признание, че сме в криза. И заради първите позиции, давани от социолозите, могат да си позволят да изиграят това”, изтъкна Костов.

Той призна, че преди време е подал сигнал на бившия вече градски прокурор на София Николай Кокинов. Отказвайки да разкрие същността му, тъмносиният лидер направи лаконичния коментар: „Сега разбирам, че вероятно е попаднал точно там, където не трябва”.

Тук трябва да се припомни изтеклият в медиите разговор между Бойко Борисов, Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. От него става ясно, че прокурорът и експремиерът са в много близки приятелски отношения.

Костов обясни, че тъмносините от началото на кампанията се придържат към тезата, че няма участват в политически уговорки след вота. „Ние бихме подкрепили изход от кризата, а не някакви сделки за коалиции с други партии – ще подкрепим тези, които имат пакет от мерки с широка подкрепа за извеждане на страната от кризата”, допълни Иван Костов с уточнението, че БСП няма шанс в случая, „защото там не са налични всички наши условия”.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС