Като демократична партия сме готови да управляваме, но сме готови и да бъдем опозиция - това ще каже народът на 12 май. Това каза пред участниците в Деветия конгрес на младежката организация на ЕНП лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БТА.

В свое изказване пред младежката организация на ЕНП той очерта допуснатите грешки в управлението на ГЕРБ.

Винаги съм си признавал грешките и такава грешка е в първата година и половина от нашето управление, в която почти нищо не направихме за малкия и среден бизнес, коментира Борисов.

Той поясни, че мерки са били взети в следващите година и половина от управлението по ОП „Конкурентоспособност” и това е дало резултати. „Проблемите в България дойдоха от това, че в тези 20 години беше проведена разбойническа приватизация. Според икономисти над 30-40 млрд. лв. трябваше да са влезли в държавата. Авиокомпания „Балкан” беше продадена така, че се дадоха пари, за да я купят”, коментира Борисов.

Политиката за финансова дисциплина също беше посочена от лидера на партията като една от грешките в управлението. На въпрос на делегат от Белгия за това как ще продължи политиката на финансова дисциплина, Борисов отговори, че сега предложението им е да се раздели Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на две – Министерство на енергетиката и Министерство на икономиката и така да се обърне внимание на всяка малка фирма и създадат условия за развитие.

„Грешката и на много други държави, които тръгват да пазят финансовата дисциплина, ако нямат мощна икономика, веднага води до обществено недоволство. Има слоеве в обществото, които очакват държавата да се грижи за тях. Трябва да направим разлика между популизъм и реални възможности”, коментира Борисов.

Той окачестви предизборната кампания в България като „мръсна”. „Ние като демократична партия сме готови да управляваме, но сме готови и да бъдем опозиция. Но този, който управлява, трябва да е наясно, че трябва да се спазват правилата”, посочи бившият премиер. Според него по време на предизборната кампания не се е говорило по важните въпроси. „Едни ще вдигат данъци, други – ще национализират”, коментира той.

„България е втора по нисък дълг и сме трети или четвърти по нисък дефицит. Всичко, което мине над 3% дефицит, води до тежки последствие. Ние си направихме пенсионната система. Допуснахме грешки, които можем да поправим”, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи и последните социологически проучвания в последния ден на предизборната кампания, които по думите му показват ГЕРБ като първа политическа сила. „Към днешна дата, всички социологически агенции в България, и тези, за които се знае, че са яркочервени, дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. В най-тежката икономическа криза, не дадохме друга партия да ни изпревари. Вашето присъствие и всички тези млади хора ми дават основание да вярвам, че има хора и ще има хора, които няма да допуснат да катастрофираме. Иначе няма да можем да удържим конкуренцията нито на САЩ, нито на Русия, Китай в битката за пазари”, коментира той пред младежката организация.

Бойко Борисов се обърна към публиката си с думите: „Надявам се, че София ви харесва. Животът на 20 години е много оптимистичен. Аз съм угрижен, защото не виждам надежди за растежа”.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС