Имало ли е незаконно разпоредени СРС-та и с колко е нараснало подслушването при управлението на ГЕРБ? Този въпрос скара представители на БСП и доскорошните управляващи, които си размениха взаимни обвинения в лъжи и опити за предизборна манипулация.

Червеният депутат от последното НС Мая Манолова подчерта пред bTV, че на всеки час от управлението на кабинета „Борисов” са били искани по 8 разрешения за използване на СРС-та. „Абсолютно сигурна съм - пресмятахме го в пленарна зала с колегите. Това си има и своята солена цена - около 100 млн. лева са се харчели на година за това задоволяване на властта да знаят какво си говорят политическите им опоненти”, изтъкна социалистът.

Тя обобщи, че общо 3 пъти се е увеличил броят на случаите на използвани средства за подслушване от 2008 до 2011 г. По времето на Сергей Станишев те били 5000 на година, а при Борисов – 15 000.

„Отделно над 55 000 са били исканията годишно за трафични данни. И забележете - само около 800 годишно от тези СРС-та влизат в съда като доказателство по дела”, каза още Манолова с уточнението, че за сравнение в 60-милионна Франция, например, СРС-тата били с лимит – 6000 на година.

Като пълна лъжа бяха окачествени тези твърдения – от страна на представителя на ГЕРБ Димитър Лазаров. „Вярно е, че сме април, но не 1 април”, отбеляза саркастично той.

Според него повечето от тези данни всъщност не са за СРС-та, а за разпечатки за телефонни разговори, които не разкривали по същество говоренето, а само кой номер с кой друг сее свързвал в даден период от време.

„Ако някой не прави разлика между СРС-та и разпечатки за проведени назад разговори – това е въпрос на некомпетентност. Тези разпечатки са задължение по евродиректива и се използват при разследване на престъпления – отвличания, обири на банки и т.н.”, обясни Лазаров.

Той на свой ред обвини БСП, че назначили само хора от Тройната коалиция в създаденото по тяхно управление бюро за контрол над средствата за подслушване. Според бившия депутат от ГЕРБ червените изпадат в паника понеже им предстои да загубят и тези избори и затова прибягват до всякакви манипулации.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация