Лидерът на БСП Сергей Станишев лансира Пламен Орешарски за премиер. „Според мен това е най-добре издържаната кандидатура за министър-председател”, заяви „червеният” лидер.

„Кой човек от нашите листи в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, икономически ръст”, попита риторично Станишев. „Лицето е водачът на листата във Варна Пламен Орешарски”, отговори си сам той.

„За мен той е най-силната кандидатура в този момент. Аз съм готов да я отстоявам и пред БСП, защото съм убеден в неговите лични качества”, продължи със суперлативите Станишев в ефира на "Дарик".

"Ние искаме да покажем, че БСП не ламти за власт. Ако аз кажа, че ще съм лидер, това веднага затваря формулата и модела на управление. Затова казах, че аз няма да съм министър-председател", обясни Станишев.

Редене на листи

Междувременно от БСП редиха тайно листите си за изборите. ""Предстоящите избори трябва да потвърдят претенцията на БСП за единствена алтернатива на ГЕРБ". Това заяви председателят на БСП-София Анна Янева в началото на заседанието на Градската конференция на организацията.

Тя отбеляза, че Националният съвет на партията е утвърдил водачите на листи, а за първи път днес Градската организация на БСП предстои да подреди с тайно гласуване листите за народни представители в 23-ти, 24-ти и 25-ти МИР в София.

Номинираният за водач на листата в 23 МИР-София Жельо Бойчев посочи, че битката в София е важна не само, защото в тези три избирателни райони се разпределят най-много мандати - 42. Възходът на Бойко Борисов и ГЕРБ започна от София, сега ние трябва да сложим политическия им край именно в София, отбеляза той.

Шума на "Крайслера"

Докато социалистите редиха листите си, прословутият сив "Крайслер" - двойник на кола от подслушвателния автопарк на Цветан Цветанов, за който Сергей Станишев съобщи, паркира на ул. Позитано. На задното стъкло на автомобила с антените било изписано с пръст '007', а собственикът на возилото обяснил, че дошъл да си купи баничка и си отива.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС