"Движение България на гражданите" на Меглена Кунева днес представи предизборната си програма.”Програмата не е за всичко, а само за тези неща, за които имаме решения и сме ги обобщили в три основни стълба – на гражданите, на растежа и на бъдещето”, обясни Кунева. ГЕРБ пък тръгнаха към парламентарния вот с кампания на „два крака” и посланието „Имаме воля”.

„Символът на партията ни е дъб и той поникна върху сигурното ни разбиране, че трябва да имаме добра и насочена държава", отбеляза Кунева. „От него израснаха не само добри идеи, но и хора - благодаря на тези от тях, които ще направят от тази програма реалност”, убедена е тя.

„Трябва ни малка, но силно организирана държава, т.е. не държава на суперфункциите. Считаме, че страната ни се нуждае от силно гражданско общество, от променена конституционна рамка, от справедлив изборен процес, от ефективно правосъдие, от стабилен вътрешен ред и сигурност, от професионална администрация, от силно самоуправление и от граждани в ролята на потребители, които да контролират монополите. Необходимо е държавата да подпомага гражданското участие в публичните процеси”, подчерта Даниел Вълчев.

Според движението на Кунева има необходимост от безспорни конституционни промени, които новото НС да започне да обсъжда. „На първо място намаляване на броя на народните представители. Считаме, че не са необходими фигурите на зам.-министрите, които са чисто политически назначения, а от друга страна ръководят процеси. Категорично сме за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, българските граждани трябва да могат еднолично да се обръщат към КС”, посочи Вълчев. Според него Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две части - за висшите съдии и за останалите магистрати.

от „България на гражданите” се обявиха за изчистване на избирателните списъци от т.нар. мъртви души, ускоряване на процеса на правораздаване, вътрешен ред и сигурност, защото „сега работата на МВР не е ефективна в този сектор, има риск от използването му за партийни цели и корупционни практики”.

Вторият стълб, наречен "България на растежа" се основава на тезата, че за гражданите и хората трябва да остане повече власт. Трябва да се ограничи сивата икономика, контрабандата и рекетът и да има обществото повече достъп до здравеопазването и образованието.

Основно място трябва да има за развитието в 14 раздела. Сред тях са свободен пазар на труда, повече работни места, инвестиции в иновации и образование, запазване на Валутния борд, на плоския данък и т.н.

„В графата "бъдеще" ние ще разглеждаме науката, образованието, електронното здравеопазване, грижата за майките и децата, за електронното правителство, за спорта и др.”, каза Прошко Прошков.

  • КС ще гледа по същество искането на ГЕРБ за касиране на вота
  • ВКС отклони 2 искания за касиране на изборите
  • Контролираният вот на предсрочните избори е 18.68%
  • Парламентът е парализиран и няма да произведе никакви закони
  • ГЕРБ внесе искането си за касиране на изборите
  • 80 000 бюлетини от вота са недействителни
  • Избирателни списъци открити в дома на председател на изборна секция
  • Печатите за секционните комисии - с 2500 повече от самите комисии
  • Политическите разпри в новия парламент започнаха
  • БСП предлага Михаил Миков за председател на НС