Отцепниците от ГЕРБ учредяват новата си партия „Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията” (БАСТА) уж без амбиции за реваншизъм, но присъствието на лидерите на предишната им формация – Бойко Борисов и Цветан Цветанов, доминира официалното събитие.

Учредителното събрание, чийто председател бе бившият земеделски министър от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов, започна с обръщение от „Бойко Борисов” в превъплъщение на актьора Краси Радков.

Той представи „Десетте Бойкови заповеди”, но съкратени до девет. На по-късен етап той се преобрази и в зам.-председателя на ГЕРБ Цветанов.

Снимка: Ладислав Цветков

В началото на събранието бяха регистрирани 1538 души. „От парламентарната група на бившата ни партия ни казаха, че няма да можем да съберем необходимите 500 души за учредяването и ще наемем статисти, но искам да кажа, че не сме статисти, тук сме свободно мислещи хора”, заяви Мирослав Найденов, но предположи, че „ще се опитат да саботират или попречат по някакъв начин на съдебната регистрация” на БАСТА.

Освен него, основатели на БАСТА са и депутатите от миналия парламент Емил Димитров, Иван Петров, Павел Димитров и Недялко Недялков.

„Още с учредяването на партията ние даваме заявка за участието в управлението на страната”, заяви Павел Димитров от трибуната.

„От днес нататък всеки ден ще показваме на българските граждани, че сме отговорни, можещи, свободни дясно мислещи хора, ще покажем, че можем и знаем как да работим. Няма да спестим нито една истина и ще вложим цялата си енергия в осигуряване на по-добър живот на българските граждани", добави той.

Думата взе и бившият транспортен министър от кабинета „Борисов" Александър Цветков. „БАСТА не е реваншизъм, не е самоцелна борба за власт, БАСТА залага на идеята на приемственост между младите и можещите и опитните във властта и в живота”, декларира той.

На събранието дойдоха и представители на движение „Модерна България", на партия „Лидер”, на ВМРО – БНД, на Представителството на студентските съвети, на Съюза на занаятчийските организации, на Земеделски народен съюз, на Съюза на собствениците в „Слънчев бряг".

Доброто и лошото

Пред учредителите на новата партия бившият земеделски министър Мирослав Найденов подчерта, че от времето на ГЕРБ е имало добри постижения. Партията на Борисов, например, направила много за усвояване на европейските средства, за земеделието и за културата.

„В голямата каца с мед, обаче имаше две лъжици с катран. Едната беше бившият министър на финансите Симеон Дянков. Заради неговия бюджет на държавата, ние уморихме бизнеса. Другата лъжица с катран беше полицейщината и вътрешния министър Цветан Цветанов. Не може в сутрешните блокове да гледаме вместо идеи за развитие, поредната изпълнена полицейска акция през нощта”, каза Найденов.

По думите му, бившите привърженици на ГЕРБ са се отказали от тази партия заради невъзможността на лидера Борисов да премахне от структурата Цветан Цветанов.

„Политик като Борисов не може да бъде оценяван от такива като нас, него ще го оцени историята”, допълни ексминистърът.