Очаквана с месеци от едни, отлагана от други и напълно отричана от трети, оставката на кабинета на Пламен Орешарски вече е факт. Тя е депозирана в Народното събрание точно в 17.59 часа и най-вероятно ще бъде гласувана в четвъртък.

"Толкова закъсняла оставка, че като знам каква разруха оставят след себе си, не можах да й се зарадвам!", написа във Facebook бившият премиер Бойко Борисов, който сам се наложи да се оттегли под давлението на граждански протести в началото на 2013 г. 

„Оставката на Орешарски беше логична, чакаше се от дълго време. Депутатите от групата на "Атака", които са в София ще влезат в парламента да гласуват тази оставка. Аз и колегите, които сме на обиколки, в срещи, просто няма да можем физически да отидем. Това няма никакво значение, защото това е една формалност. По-важното е какъв нов парламент ни очаква и какво правителство", коментира пред партийния пресцентър лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Той споделя, че "има сговор да продължи колониалната политика", а "тоталното дезинформиране" и "апатията" на българския народ няма да доведат до нищо добро.

В крайна сметка, оставката ще бъде гласувана или утре, или в петък - в зависимост от кворума.

"Утре сутринта очаквам всички политически сили да дойдат в Народното събрание и да обсъдим какъв дневен ред ще обсъдим в зала", каза пред bTV председателят на парламента Михаил Миков. Той сподели, че е скептичен по отношение на всякаква друга законодателна дейност в рамките на 42 НС.

Правителството ще има още едно заседание, като заключителната пресконференция се планира за следващата седмица.

Междувременно десетки хора се събраха на протест пред парламента тази вечер. Поводът бе годишнината от „Нощта на белия автобус”, когато се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи при опита депутати, министри и представители на медиите да напуснат парламента.

Пламен Орешарски е обсъждал днес с министрите подаването на оставката, но те запазиха мълчание кога точно тя ще бъде депозирана.

89-ото правителство на България с премиер Пламен Орешарски бе избрано от 42-то обикновено Народно събрание на 29 май 2013 г. с мандата на БСП и с подкрепата на ДПС.

То беше наречено "политико-експертно", но още първите му стъпки бяха съпроводени със скандали - за министър на инвестиционното проектиране беше предложен спорният арх. Калин Тихолов, който след това беше сменен с Иван Данов, който през последната година често се налага да обяснява за социалните помощи, които е получавал от френската държава.

На 14 юни 2013 година кабинетът издигна кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това доведе до вълна от протести, които съпътстваха цялото управление на Пламен Орешарски.

Снимка: БГНЕС

Освен с невиждания от началото на 90-те години мащаб на демонстрациите, ще запомним този епизод и с автобусите, извозващи подкрепящи властта граждани за участие в контрапротести, а също така и със срещите на управляващите с "подбрани" и неправителствени организации.

Те често приключваха с излизане на премиер и министри през задни, странични и други необичайни изходи - с цел да не се срещнат с недоволните граждани.

На този фон, парламентът ту работеше, ту не, като зависеше от моментното настроение на лидера на "Атака" Волен Сидеров и бившия премиер Бойко Борисов, който в дълги периоди от време разпореждаше депутатите от ГЕРБ да не се регистрират в пленарна зала.

Въпреки това, правителството оцеля до евроизборите, когато се стигна до разлом между БСП и ДПС и стана ясно, че дните на кабинета са преброени.

С какво ще запомните кабинета „Орешарски”?

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство