Никакви обстоятелства не могат да оправдаят репресиите и насилието, заявява българският премиер Пламен Орешарски в позиция за събитията в Украйна. Той декларира, че България приветства подписаното днес в Киев споразумение между президента Виктор Янукович и лидерите на украинската опозиция за излизане от политическата криза. В същото време „категорично осъжда актовете на насилие в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени през последните дни”.

„Разглеждаме споразумението, което предвижда провеждането на предсрочни президентски избори, формиране на коалиционно правителство и конституционна реформа като необходим компромис, който отваря пътя към политическия диалог в Украйна”, подчертава Орешарски в позицията си.

„От особена важност е прилагането на постигнатите договорености и в този смисъл оценяваме приемането днес от Върховната рада на закон за връщане на конституцията на Украйна от 2004 г. като първа стъпка в тази посока”, допълва Орешарски в разпространения от правителствената пресслужба текст.

„В настоящата обстановка на остро противопоставяне между част от опозицията и управляващите в Украйна, довела до жестока ескалация и насилие, считаме за необходимо правителството да проявява максимална сдържаност, а опозиционните лидери да се дистанцират от тези, които прибягват до радикални действия и употреба на сила. Подчертаваме особения принос на Европейския съюз за постигането на споразумението и очакваме Украйна да тръгне по пътя на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за украинските граждани”, настоява още Орешарски и призовава за разследване на всички извършени актове на насилие.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива за Украйна и задълбочаването на отношенията й с ЕС.
Украинският народ може да разчита на последователната подкрепа на България за осъществяване на процеса на реформи, които да осигурят стабилно и демократично бъдеще за страната”, се казва в края на позицията на българския премиер за ситуацията в Украйна.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната