Финансовите министри на страните-членки на Евросъюза се договориха за създаването на банков съюз. Решението беше взето след преговори, продължили почти 12 часа. Системата за гарантиране на влоговете е основна задача на банковия съюз. Предвижда се, ако банка фалира, вложителите да получават парите си в срок от една седмица.

Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за страните от еврозоната. Останалите държави от Евросъюза, използващи собствена валута, при желание също ще могат да се присъединят към банковия съюз. Предишното правителство се бореше страната ни да влезе в съюза. Кабинетът „Орешарски” обаче не смята това за приоритет.

"За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз", заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел.

"Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание", обясни Орешарски.

Снощи в Брюксел бе постигнато съгласие за оздравяването на втория му стълб – механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще бъде отворен и за страни извън еврозоната.

Лидерът на БСП и на ПЕС Сергей Станишев също смята, че няма защо България да бърза за Банковия съюз. По думите му в България не е настъпвала финансова криза в този смисъл, в който са я изпитали много страни в Европа.