Липсата на широка обществена подкрепа за кабинета ще отложи големите реформи в България – това заявява премиерът Пламен Орешарски в интервю за агенция „Ройтерс”, публикувано в петък следобед.

Министър-председателят обеща да остане на власт, въпреки ежедневните улични протести с искане за неговата оставка, посочва агенцията.

Протестите продължават повече от седем седмици, като във вторник през нощта са прераснали в насилие, когато над 100 депутати, министри и журналисти бяха блокирана в сградата на парламента в продължение на часове, припомня публикацията.

„Несигурността и политическата криза влияят на бизнес климата, но ние имаме ясен план за действие и продължаваме напред,” заявява Пламен Орешарски.

„Когато говорим за оставка, това е лесно лично решение за вземане, но би било безотговорно за страната... Не съм чул убедителни аргументи, обясняващи как оставката автоматично ще реши проблемите на България,” добавя той.

53-годишният Орешарски е бивш финансов министър и икономист по образование. Той отбеляза, че правителството ще се придържа към предишната прогноза от пролетта за 1% икономически растеж през тази година. Орешарски очаква малко по-добра ситуацията през 2014 г.
„Много ще зависи от това как ще се развие политическата криза,” каза той и добави, че е отворен за диалог с протестиращите.

Антиправителствените демонстрации избухнаха през юни, след като медиен магнат беше номиниран от управляващата коалиция за ръководител на ДАНС. В знак на уважение към протестиращите парламентът бързо отмени това свое решение, но протестите продължиха.
Пред „Ройтерс” Орешарски коментира, че протестите биха спомогнали за това неговото правителство да работи по-ефективно, но признава, че те са затруднили изпълнението на големите реформи.

Агенцията отбелязва, позовавайки се на икономисти, че България е изправена пред редица проблеми, сред които бързо застаряващото население, боледуващо здравеопазване и образователна система, както и неефективен пазар на труда.

„Мащабните реформи не могат да започнат, тъй като те изискват широка обществена подкрепа, но тези, които се поддържат, като например подобряване на прозрачността, на правилата на конкуренцията и защитата на потребителите, напредват,” уверява министър-председателят.

Други приоритети са подобряване на събираемостта на данъците, намаляване на бюрокрацията и справяне с корупцията, като за целта се реформират обществените поръчки и НАП – ключова благодатна почва за развитието на корупцията.

„Ако успеем да изпълним плановете, ние ще убедим повече хора, че правителството работи. Всеки мандат зависи от нивото на доверие,” смята премиерът Орешарски.
Улични протести заради ниския жизнен стандарт и високите сметки за комунални услуги в най-бедната държава-членка на Европейския съюз свалиха предишния кабинет на ГЕРБ през февруари. Партията на Бойко Борисов спечели най-много гласове на изборите през май, но не успя да намери партньор за изграждане на нова коалиция. Това позволи на втората и третата партии – БСП и ДПС, да сключат споразумение. Така се стигна до правителството на Пламен Орешарски, което положи клетва на 29 май, припомня „Ройтерс”.

Орешарски обеща да поддържа фискална дисциплина - ключово изискване за запазване на фиксирания курс на лева към еврото - докато се опитва да разплати дължимите средства към фирмите, така че да се стимулира изключително необходимия икономически растеж, пише още агенцията.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите