Премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка в някой от дните между 23 и 25 юли, обяви той в „Лице в лице” по bTV. Министър-председателят изрази надежда тогава кворум в парламента да има, за да може да бъде гласувано решението му за слизане от властта.

Орешарски посочи като "най-подходяща" седмицата от 21 юли, но в този понеделник отваря Корпоративна търговска банка, а тогава нямало да бъде добър знак правителството да си подаде оставката. Затова процедурата щяла да остане за след сряда.

Решението за въпросната седмица, в която правителството да се оттегли, дошло с оглед на датата 6 август, когато на консултациите в президентството е било съгласувано Росен Плевнелиев да назначи служебен кабинет.

„Най-лесното щеше да бъде да си тръгна и да оставя страната в хаос”, заяви министър-председателят в отговор на въпрос защо не си подаде оставката по-рано, например по време на летните протести миналата година. Орешарски обясни индиректно, че общественото впечатление за партиен натиск върху правителството донякъде е оправдано.

„Подчертавам, че ние сме парламентарна република и НС е водещата институция. Как да направя, например, здравна реформа, без съответните законодателни инициативи и съгласие на партиите. От тази гледна точка митът за премиера „цар-слънце” не е уместен”, подчерта той.

В този дух на „независещи” от него обстоятелства бе и поредният му отговор на въпроса КОЙ – кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Това бе политическо решение. Това е въпросът, на който съм отговарял най-ясно, не знам защо не се приема този отговор. Може да продължите да ме питате това, аз мога много пъти да повтарям – политическо решение”.

Реакции при кризи

По отношение на създалата се преди дни банкова криза, премиерът определи реакцията на кабинета си като адекватна, прехвърляйки до голяма степен отговорността за ситуацията в ръцете на Централната банка.

„БНБ отговаря за банките, не правителството. Ситуацията при двете засегнати банки беше различна. КТБ не само беше първа и изненада Централната банка банка, но и собствениците й не бяха активна страна по случая. Мениджърите поставиха БНБ при свършен факт – с уведомление, че нямат ликвидност. Управителят на БНБ преди това е имал уверение за достатъчно ликвидност”, заяви Орешарски.

По думите му, в ситуацията с ПИБ от БНБ се обърнали превантивно към управляващите и така е бил постигнат ефективен отговор в трудния за банковата стабилност момент.

„Разработихме план за реакция, сигнализирахме на ЕК, която пък гарантира ликвидността още в неделя вечерта. В събота сутринта в моя кабинет с ръководството на БНБ и финансовия министър обсъждахме широк спектър от варианти – адекватни на ситуацията. Спряхме се на този и резултатите от последните дни показват, че сме улучили – дори и тази ликвидност от Министерство на финансите не е изразходвана. Своеобразният стрес-тест показа, че банковата система е на сравнително високо равнище. Стабилна е, с много добри показатели”, каза още правителственият ръководител.

Той направи коментар и по друга сериозна криза от управлението на страната – здравната. Кабинетът не успя да промени системата за финансиране на болниците, призна Пламен Орешарски.

„Нямаше достатъчна политическа подкрепа за този тип реформи, те са тежки. По същата причина, по която не станаха и при предишни кабинети. Поне подготвихме някои елементи от реформата – като електронни карти и рецепти, надявам се на приемственост от следващия кабинет. Той може да модифицира постигнатото, но да се върви напред. Болницата в Стара Загора е в тежко състояние с огромни дългове от средата на миналата година, не намерихме подходи за финансиране, ресурси не се намериха. Самата каса е в недобро състояние – но се надявам да приключи с малък дефицит, както миналата година”, допълни премиерът.

Той обясни „бумът” на сключени обществени поръчки в края на миналия месец с факта, че от 1 юли е влязъл в сила новият Закон за обществените поръчки. Той бил по-прозрачен от предходния, затова всички „бързали да обявят поръчките в края на юни, за да хванат, не по-непрозрачния, а по-лесния за тях закон за работа”. За всеки случай броят на търговете нямал нищо общо с факта, че в момента текат последните дни на това управление.

Това бе вторият опит на bTV за интервю с премиера в четвъртък. Първият - в неговия кабинет, бе провален от Орешарски след въпроси за броя на обществените поръчки, за състоянието на здравната система и къде е ресорният министър Таня Андреева.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Бойко Борисов обяви последен работен ден и пожела приятна игра
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство