Първи коментар на премиера по критиките от Брюксел. Пламен Орешарски определи евродоклада за напредъка на страната ни като обективна оценка на ситуацията у нас.

Препоръките от Брюксел ще са основа за изготвянето на екшън плана, който правителството обяви. Той ще бъде обсъден освен в кабинета, и във Висшия съдебен съвет, и в парламента, обясни Орешарски.

„Критиките, които ги има, в основата си повтарят критики от предишни доклади. Може би първото удовлетворяващо на този етап е, че няма нови области, в които да бъдат отворени критики. Вторият позитивен елемент, че макар и с прилагателното „ограничен", в няколко сектора се сочи напредък, тоест нали ограничен напредък. Би ми се искало да го няма прилагателното, но то съществува”, допълни министър-председателят по време на посещение в Стара Загора за среща с местния бизнес.

Веднага след официалното оповестяване на доклада на ЕК за България, той бе коментиран само от министрите на правосъдието и вътрешните работи. Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев също определиха оценката на Брюксел като „обективна” и се ангажираха с ясен екшън план, който скоро да даде положителни резултати в борбата с престъпността и корупцията в съдебната система.