Ще се опитаме да не допускаме назначения, които будят съмнение. Това обеща в интервю за БНР министър-председателят Пламен Орешарски и обясни, че има много примери за такива назначения в сегашния състав на държавната администрация.

„Новият министър на правосъдието, например, ми каза, че при един голям процент от служителите има нещо нередно в назначенията, даже не толкова нередно, колкото незаконно. Това е силно смущаващо”, каза премиерът и допълни, че тази седмица предстои назначаването на областните управители и зам.-министрите. „Ще съгласувам това с политическите сили, които подкрепят парламента”, заяви Орешарски.

На този етап няма притеснение за парламентарния гръб на правителството, подчерта той. „Имам увереност в подкрепата. Ще се отчитам пред парламента и политическите сили, ще съгласувам приоритетите”, добави Орешарски.

Той подчерта, че е наясно с факта, че не разполага в мащабно доверие – нямам не 100, а дори 10 дни, изтъкна шефът на новото правителство. Той обаче допълни, че взимането на прибързани решения е грешен подход.

„Трябва да видим на какво стъпваме с колегите, за да може да вървим напред. Предната седмица говорихме с министрите и възложих много неща. Една от задачите е да видят как върви изпълнението на бюджетите на техните ведомства, за да може да очертаем задачите до края на тази година”, каза Пламен Орешарски.

Според него изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм, че може да се предприемат допълнителни разходи. „Ще рефинансираме дълга. Ще се опитам през следващата седмица да направя обобщение както по сектори, така и цялостно, за да знае обществеността откъде тръгваме и какво бихме могли да свършим в краткосрочен план”.

Като приоритет Орешарски посочи още промяна в стила на работа в НАП и Агенция "Митници". „Имам сериозни забележки, необходим е по-друг стил и двете агенции не бива да се използват за други цели. Често те бяха използвани за натиск върху фирмите, това ще го преустановим. Особено по отношение на акцизите дори ще засилим мерките”, обеща финансистът.

И направи още едно обещание – „ще направим всичко възможно да задържим цената на тока. За мен е по-важно да се реализира известно ребалансиране вътре в енергетиката. Ще търсим решението така, че миньорите да не останат без работа”.

„Многократно съм заявявал, че предстои да се актуализират параметрите и текущото състояние на проекта АЕЦ "Белене". Следващата седмица предстои посещение на представител на руската страна може би на ниво зам.-министър”, каза премиерът.

По думите му вторият вицепремиер ще бъде с чисто икономически профил и със задачи да координира работата на икономическото министерство.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа