Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано днес Пенев обяви, че няма да се оттегли заради скандала с т.нар „царски конюшни” в центъра на София, продадени на съмнително ниска цена на бивш шеф в КТБ.

Областният управител на София е взел решение да подаде оставка след разговор с Бойко Борисов.

„Разбрали сме се в момента, в който се изяснят нещата до степен, че да се оборят несправедливите обвинения на БСП, нещата ще си дойдат на място”, заяви Пенев пред bTV.

Борисов сезира прокуратурата и поиска да се извърши пълна проверка на всички факти и лицата, свързани със сделката. Държавното обвинение трябва да изясни как 7,5 дка на пъпа на София са продадени едва за 90 лв. на квадратен метър.

Още сутринта премиерът Бойко Борисов поиска оставката на областния управител на София. На извънреден брифинг Веселин Пенев отказа да я даде, защото според него всичко при продажбата на царските конюшни е законно.

През целия ден името му беше в устата и на парламентаристите.

ГЕРБ поиска от Реформаторския блок да оттегли областния управител на София, предложен лично от лидера на ДСБ Радан Кънев.

„Няма да позволим подобни действия и те са с определен икономически привкус да петнят сегашния МС”, заяви Цветан Цветанов.

От Реформаторския блок не бързат преди да приключи проверката на инспектората. „Нито един политик не трябва да си помисля, че може да замести институциите”, подчерта Меглена Кунева.

БСП намеси в скандала и вицепремиера Бъчварова, а тя саркастично ги поздрави за 9 септември. Корнелия Нинова нарече министъра „съучастник”, а тя й отговори: „Много грозно, много грозно и недостойно политическо поведение”.

Предисторията

Първата стъпка по сделката е още от 2005 г.. Тогава Янко Иванов придобива чрез заменка 16 на сто от 7,5-те декара. Тогавашният министър Асен Гагаузов подписва при средна цена на квадрат над 1500 лв. Сега цената е 107 лева.

„Държавата е ощетена с 8 милиона лева. Вместо да получи 9 милиона и половина. Областния управител за мен е ощетил държавата с над  8 милиона и половина”, коментира той.

Областният управител на София Веселин Пенев смята, че е сключил законна и изгодна сделка за земята. И изтъкна, че сградите върху нея са имат над 40 собственици.

Какво следва?

Срещу сделката с царските конюшни има вече две жалби до прокуратурата - от БСП и от премиера Бойко Борисов.

Снимка: bTV

Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова собствеността на държавата върху три от сградите в имота дава възможност сделката да се претендира по съдебен път.

А това би означавало старт на една дълга процедура, която ще затрудни бившия шеф на КТБ да ползва този централен парцел в София. 

  • Ново заседание по делото за Царските конюшни
  • Фалстарт на делото за бившите Царски конюшни
  • Обвиниха бившия областен управител на София в неизгодни сделки за 11 млн. лв.
  • "Царските конюшни" – продадени зад гърба на държавата още преди 13 г.
  • И земя на НХА се оказала в частни ръце покрай "царските конюшни"
  • Сделката за „царските конюшни” – уж законна, но донесла една оставка (ОБЗОР)
  • Веселин Пенев вече не е областен управител на София-град
  • Веселин Пенев: Няма нищо нередно в сделката с „царските конюшни”, подадох оставка като морален акт
  • Росен Малинов: Румяна Бъчварова излъга, че не е знаела за сделката с „царските конюшни”
  • РБ поиска оставката на Веселин Пенев да бъде приета след края на проверката на прокуратурата