Делото за бившите Царски конюшни срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев претърпя фалстарт – то беше отложено, тъй като се оказа, че настоящият областен управител не е бил редовно призован и поради това областната управа не е имала възможност да предяви граждански иск срещу подсъдимия.

Прокуратурата обвинява Пенев за продажба на безценица на имота в центъра на столицата.

Държавата се опита да предяви искове за нанесените щети в размер на над 20 млн. лв., защитата ги оспори. Съдът в крайна сметка постанови на следващото заседание по делото да се яви областният управител на София, който да даде позиция по случая.

Изобщо не става въпрос за чувство за вина. Аз в самото начало казах, че поставянето на едни неистини няма как да ги направи истини – коментира Пенев. – Знаете, че аз съм политическо лице в качеството си на каквото бях областен управител. Има възможност да се направят всякакви причинно-следствени връзки по отношение на това как се развиха нещата в България от политическа гледна точка след момента на така нареченото обвинение“.

По едно от обвиненията – за сключване на неизгодна сделка, щетата е над 10 млн. лева и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота, каза прокурорът по делото Михаела Райдовска. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици за областната администрация и за българската държава, добави тя.

Съдът ще направи отново опит да даде ход на делото на 13 декември.

Пенев напусна със скандал политиката преди около година защото се оказа ,че е продал на безценица апетитен имот в центъра на София – 7,5 декара за около 90 лв./кв. м.