Новият собственик на земята под т.нар. „царските конюшни” Янко Иванов обяви пред bTV, че при сделката за тях не е имало нарушения и дори очаква да започне да печели от инвестицията си.

Същевременно обаче правителството гласува оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, който подписа сделката.

Сагата с „царските конюшни” започва през 2005 г. чрез прословутите „заменки”, определяни най-често като „кон за кокошка”: срещу три етажа в сграда на малка уличка в кв. „Изток” Иванов получава част от твърде привлекателен имот в идеалния център на София.

Иванов твърди, че 11 години е водил дела за терена, който бил предоставен едновременно на неговата фирма и на друга компания. Той спечелил делото и така върнал 84% от терена на държавата.

Няколко месеца по-късно и срещу 107 лв на кв. метър Иванов придобива целия имот.

Признава, че като терен е много по-скъп, но заради сградите отгоре цената пада – защото наследниците били стотици, а без съгласието на всички не може да се направи нищо.

„Намирате ли нещо лошо ако вие сте собственик на 100 кв. м в тази съборена сграда и аз дойда при вас с идеен проект. За моя сметка ще построя тази сграда и ще ви предоставя 200 кв метра, в нова луксозна сграда”, коментира Иванов в студиото на „Тази сутрин”.

Първо не е сигурно доколко е собственик на земята и доколко тази сделка е законна. От там нататък, ако нещо е родено в порок – то няма как да се санира чрез добри обещания”, коментира обаче финансовият министър Владислав Горанов.

Удобно изключване на бушон” – така определиха от БСП решението на премиера да освободи областния управител Веселин Пенев.

„Ще го поздравим (Бойко Борисов – б.ред.), ако постави въпроса за Бъчварова – видяхте документа с който тя се е съгласила със сделката”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И още един детайл към сделката – оказа се, че Янко Иванов стопанисва апетитната сграда заедно с Художествената академия. Творците също настояват, че притежават земята.

Вижте още във видеото: