Здравният министър няма правомощия да иска оставката на управителя на Здравната каса, заявиха от пресцентъра на касата в официално съобщение.

Скандалът се разрази по-рано през деня, когато здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на НЗОК Камен Плочев, тъй като Плочев поискал актуализация на бюджета на касата без да уведоми здравното министерство.

Според пресцентъра на НЗОК с множество писма от 2015 г. досега, като последното е с дата 2 февруари 2018 г. касата многократно е уведомявала Здравното министерство за задълженията на България към чужди здравноосигурителни институции.

От касата посочват още, че всяка държава има право на 18-месечен срок, в който може да заплати дължимите пари. В противен случай започва да тече лихва и държавата става уязвима за започване на наказателни процедури.

„Писмото, със същото съдържание, което е получил министър Кирил Ананиев на 2.2.2018 г., е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на НЗОК се избира от Народното събрание”, посочват от Касата.

Те са категорични, че писмото има само уведомителен характер. „Писмото няма характер на документите, с които се инициира нормативно установената актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.”, категорични са от касата.

„В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, дори и частично изпълнение на това задължение на държавата към другите държави-членки, само би подобрило имиджа на България, като коректен и сериозен партньор”.

От пресцентъра на здравноосигурителното дружество припомнят още, че Плочев е избран с гласовете на всички парламентарни групи, като „за” са гласували 205 депутати. Те изреждат и всички условия, според които управител на НЗОК може да бъде освободен предсрочно.

„Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в основанията за предсрочно освобождаване. Още повече, министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на управител на здравната каса”, завършват от НЗОК.