Депутатите официално разрешиха армията да участва в охраната по границата. Това стана факт с приемането на второ четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Както стана и на първо четене, текстовете бяха приети единодушно.

Промените предвиждат армията и Гранична полиция да могат да извършват съвместни патрули по границата. Поправката в Закона за отбраната и въоръжените сили е с цел да стане по-ясно каква помощ може да оказва армията за охрана на границата ни в мирно време.

Към момента въоръжените сили оказват предимно логистична подкрепа.

Според военни експерти, армията може да осигури до 1500 войници, които да се включат в съвместните патрули.

Въпросът с употребата на сила се обсъжда, като бившият министър на отбраната Бойко Ноев посочи, че "ако има заплаха, която изисква различни форми на силово реагиране, не трябва да се колебаем".

Ген. Михо Михов от АБВ подчерта, че армията има остър недостиг на оборудване, подготовка и кадрови състав. По думите му батальоните в Ямбол, Хасково и Благоевград трябва да бъдат усилени.

На въпрос кой ще управлява ситуацията по границата с Турция, депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов Ангел Найденов посочи, че няма никакво съмнение, че този който трябва да командва военните формирования е министърът на отбраната, началникът на отбраната и командирите на военните формирования.

Той засегна и темата с оградата по границата. „Меко казано имаше голяма доза неистина в отговора на министър Бъчварова в отговор на моя въпрос в пленарна зала. Тя заяви през месец януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено дом края на месец март. Сега разбираме, че април и май ще бъде завършено на половина“, коментира той и допълни, че повече от година се строят 50 километра, докато армията за 4 месеца е била готова с 30-километров участък при 4 пъти по-ниска цена.