Кредитът на доверие, който президентът Росен Плевнелиев даде на кабинета "Орешарски", е изчерпан, обяви самият държавен глава.

„Дадох кредит на доверие и апелирах за 100-те дни, но след това назначение и начинът, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан,” започна речта си президентът, който обяви своята позиция на „Дондуков” 2.

Президентът Росен Плевнелиев настоява парламентът да преразгледа решението си за назначението на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност.

„Дължим на българското общество откритост и мотивираност на всяко действие. Това не се състоя днес. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение,” обяви държавният глава.

„Дали знаех кой ще бъде предложен за поста? Не, не знаех,” декларира президент. Той изтъкна мнението си, че „всяко ново управление трябва да получи възможност да реализира идеите си, дори да изглеждат неаргументирани”.

„Всеки трябва да аргументира назначенията. Процедурата за избор на председател на ДАНС няма нищо общо с поетия пред народа и мен ангажимент за прозрачност. Жалко!” заяви Плевнелиев.

Плевнелиев обяви още, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 20 юни от 9:00 часа сутринта. „Очаквам тогава политическите сили, политическите лидери и лично министър-председателят да защитят цялостната си концепция за националната сигурност на страната,” заяви той.

По думите му, председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата и за поста е необходим човек с „висока репутация и авторитет”, който да има едновременно доверието на българските граждани и на професионалните среди.

„Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Ако нямаме председател на ДАНС, който да има доверието на международните партньори, иначе оставаме в изолация,” изтъкна още президентът.

„Председателят на ДАНС бе номиниран, обсъден и избран без дебат, без концепция, без обосновка, без нищо. Това е назначение с трайни негативни последствия за България,” категоричен бе държавният глава.

Ето и цялата реч на президента:

Не знаех кой ще бъде назначен на този пост. Закона не върнах, защото силно вярвам, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си.

Аз още веднъж заявявам, че не желая да кадрувам, но ще настоявам всеки да аргументира публично назначенията, които прави, и да бъде честен пред българския народ.

Промени в законите се правят с ясна визия и с оценен дългосрочен ефект. Не възразих срещу законодателното решение председателят на ДАНС да се избира от парламента. Очаквах това да осигури повече публичност, да се даде възможност за дебат, да се обоснове личността на кандидата, да се чуе неговата концепция за развитие на сектора, да се чуе и гласът на опозицията, както и на гражданското общество. Това е моето разбиране и аз винаги съм го отстоявал.

Процедурата, по която беше избран председателят на ДАНС, няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко!
Дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни, но след това назначение и начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан.

Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата, която от днес е натоварена и с отговорността да противодейства на организираната престъпност, да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо. Това е недопустимо.

Това е назначение с трайни негативни последствия за България. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор „Сигурност”.

Председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата. Той трябва да е човек с висока репутация и авторитет, на когото българите да вярват, защото на него в поверена сигурността им; човек познат и с доверие в професионалните среди, защото това е една много консервативна система.

Организираната престъпност и тероризмът са транснационални. Която и да е държава не може да се противопостави ефективно на тях сама. Ако председателят на ДАНС не се ползва с доверието на международните партньори, оставаме в изолация и не можем да се борим ефективно срещу заплахите пред нацията.

Не мога да приема, че по тези теми имаме право да подхождаме единствено политически, без да чуем професионалистите и партньорите. Винаги съм стоял на твърдата позиция, че за да работят институциите в една държава, е необходимо те да имат професионално-експертно ръководство. Няма по-категоричен пример за това от службите, призвани да защитават националната сигурност.

Дължим на българското общество откритост и мотивираност на всяко свое действие. Това не се състоя днес и аз не мога да подкрепя този модел на вземане на решение. Настоявам Народното събрание незабавно да преразгледа това свое решение. Свиквам Консултативен съвет по национална сигурност на 20 юни, четвъртък, от 9:00 часа, на който очаквам политическите сили и лидери, включително министър-председателят, да защитят цялостната си концепция за реформата в сектор „Сигурност”, както и персоналните назначения там. Благодаря ви.

  • Една година от окупацията на Алма Матер
  • На #ДАНСwithme задържани няма, записани са личните данни само на 21 души
  • Оградите пред парламента били незаконни дарения от фирми за МВР (ОБНОВЕНА)
  • Протестиращите с прощална снимка пред парламента
  • Парламентът се освободи от депутатите и от оградата (ОБНОВЕНА)
  • 1 г. протести: Време е за „ДАНСnomore” (СНИМКИ)
  • Една година #ДАНСwithme - акции в цялата страна
  • 333-ия ден на #ДАНСwithme остана неуважен от успелия човек на 33
  • 300 дни протести - Пеевски отново на фокус
  • Младежи на протест срещу увеличените заплати на депутатите