Новият Изборен кодекс слага край на „фидосовщината”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „Атака” Павел Шопов при дебатите на първо четене по проекта за нов кодекс, внесен от БСП и проекта за изменение на вече съществуващия кодекс, внесен от ГЕРБ.

„Излишен е спорът дали поправки в предишния кодекс или нов Изборен кодекс. Този въпрос беше решен от обществеността, хората поискаха нов Изборен кодекс. Тук става въпрос за най-политическия закон. Предишният кодекс беше изцяло компрометиран, той стана символ на порочност. Ако продължи да действа, би значело, че ще продължи да действа фидосовщината”, отбеляза Шопов.

По думите му „и сините, и ДПС, и БСП са фалшифицирали изборите с около 3 до 5%. ГЕРБ продължиха тяхната практика и достигнаха до десетки проценти. Изборите от 2011 г. бяха фалшифицирани в гигантски размери, но то беше репетиция за фалшификацията на парламентарните избори”. Според Шопов разкриването на бюлетините в Костинброд е предотвратило в известна степен готвената манипулация.

„От „Атака” настояваме за въвеждане на задължителното гласуване. Това е гаранция против лобистки интереси, против участие в изборите на ДПС, която под строй извежда хората до урните”, заяви Шопов.

Павел Гуджеров от ГЕРБ поиска отстраняване на Павел Шопов от заседанието, заради изказването му, че президентът е избран с измама. Водещият пленарното заседание Алиосман Имамов не отстрани Шопов. „Позиция, че президентът е избран с измама, е политическа позиция, тя не е лично оскърбление по отношение на неговата личност. Това е политическа оценка”, обясни Шопов от своя страна.

Думата взе и Мая Манолова, която е вносител на проекта на левицата. Тя подчерта за пореден път, че е необходимо приемането на изцяло нов Изборен кодекс, в който да бъдат отчетени всички препоръки на международните организации и който да отговори на обществените очаквания.