Временна комисия в новия парламент ще разследва полетите на правителствения „Авиоотряд 28” при управлението на кабинета „Борисов”. Проверката ще продължи един месец и ще се фокусира върху употребата на самолета за цели, различни от нуждите на висшата държавна администрация.

Скандалът около „Авиоотряд 28” се разрази, след като стана ясно, че правителственият самолет е ползван от третодивизионните отбори Чавдар (Етрополе) и Витоша (Бистрица), в който играе лично бившият премиер Бойко Борисов, за превоз до Варна, където да изиграят контролна среща.

„За” създаването на Временна парламентарна комисия за проверка на ползването на „Авиоотряд 28” и въздухоплавателните средства на Министерството на отбраната не за цели на въоръжените сили за периода август 2009-март 2013 г. гласуваха 206 депутати.

Комисията ще провери кога, по какви дестинации (в страната и чужбина), с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на финансови средства са били ползвани въздухоплавателните средства на авиоотряда и МО.

Тя се създава на паритетен принцип с участието на по двама представители от всяка парламентарна група: това са Антон Кутев и Жельо Бойчев от Коалиция за България, Владислав Горанов и Ивайло Московски от ГЕРБ, Венцислав Лаков и Маргарита Николова от „Атака”, Рамадан Аталай и Йордан Цонев от ДПС. Председател ще бъде Венцислав Лаков.

Още след първия скандал през август 2012 г. репортерът на bTV Новините Константин Караджов поиска достъп до заявките, които бившият премиер Бойко Борисов, е писал за ползване на правителствения „Авиоотряд 28”.

Без отговор остана и второто писмено заявление на 23 ноември 2012 г., в което се иска съдържанието на изпратените до „Авиоотряд 28” писмени заявки за полети от премиера и службите, отговарящи за протокола в МС, за периода от 01.01.2010 г. до 15.08.2012 г.

Караджов обжалва мълчаливия отказ на предишния Министерски съвет да предостави исканата информация и спечели дело в Софийския административен съд.

Тогава топката бе прехвърлена на служебния премиер Марин Райков, който трябваше да избере дали да обжалва решението пред ВАС, или в двуседмичен срок да даде информацията или мотивиран отказ.

В отговор на журналистическото запитване на Константин Караджов дни преди края на мандата на служебния кабинет от „Дондуков” 1 посочиха, че заявките за полетите на бившия премиер Бойко Борисов не се съхраняват в Министерския съвет. В същото време обаче според „Авиоотряд 28”, който е подчинен на кабинета, информацията се пази в най-пълен обем именно в Министерски съвет.

В крайна сметка прехвърлянето на отговорността между Авиоотряда и Министерски съвет не изясни ключовите подробности около дейността му.