Номинираният за премиер от БСП Пламен Орешарски официално обяви имената на проектокабинета си. Те съвпаднаха на 100% със списъка, с който bTV разполагаше около час по-рано.

На пленум на червената партия Орешарски обясни, че кабинетът, който предлага, се състои „изключително от експерти в съответната област, някои дори водещи”. В същото време личат имената на фигури, тясно обвързани с апарата на БСП и ДПС.

Вицепремиерите ще бъдат двама. Един от тях е с ключови за страната ни ресори, включително и в отношенията й с Брюксел – правосъдие и еврофондове.

Бъдещият министър-председател предлага още ново ведомство – на инвестиционното проектиране. То ще има за цел да координира частните инвестиции, както и да се фокусира върху усилията за привличане на външни инвеститори. Тази структура ще бъде оглавена от Калин Тихолов.

„Нямаше достатъчно време за губете в институционализиране”. Така Пламен Орешарски обясни факта, че енергетиката остава в същото „мега” министерство – на икономиката, енергетиката и туризма. В рамките му обаче щял да бъде предложен план за ребалансиране на енергетиката и за адекватни цени на тока. Шеф на мегаведомството ще бъде социалистът Драгомир Стойнев. Той беше икономически съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев. През 2009 г. е избран за депутат от Коалиция за България. В 41-вото Народно събрание Стойнев беше председател на Комисията по труда и социалната политика.

Министър на външните работи ще бъде Кристиан Вигенин – „Вундеркиндът” на БСП години наред носеше на плещите си нелеката задача да създава „образа на подмладена партия” на Столетницата. Два мандата евродепутат.  Дългогодишен лидер на младежката организация на социалистическата партия (БСМ) и неин представител в Младежкия социалистически интернационал (ЕКОСИ), Вигенин олицетворява най-добре новия образ на типичния „соц-апаратчик”, произведен от „Позитано” 20. Шахматист (Председател на управителния съвет на шахматния клуб на ЦСКА от 2006 г.)! Траекторията на професионалната му кариера много наподобява тази на неговия предшественик в МВнР Николай Младенов, като разликата във възрастта помежду им е 3 години (Кристиан Вигенин е роден през 1975 г., докато Младенов през 1972 г.)

В тази компания се нарежда и Ангел Найденов - дългогодишен депутат от БСП, тясно свързан с апарата на партията. Той става министър на отбраната - пост, който трябваше да поеме през 2005 година. Тогава коалиционните договорки по формулата 3-5-8 обаче отредиха МО на НДСВ, а Найденов пое Комисията по отбрана в парламента.

Към апарата, но не на БСП, а на ДПС спада доктор Хасан Адемов, който ще ръководи социалното министерство. Този пост му се изплъзна пред 2005 година отново заради инженесртвото между БСП, ДПС и НДСВ.

Доста изненадващо е предложението на Цветлин Йовчев за министър на вътрешните работи. Той бе шеф на ДАНС в началото на мадната на ГЕРБ. След това си подаде под натиск оставката заради скандала с изтичането на записите от телефонните разговори между Борисов и Ваньо Танов. Последно бе съветник на президента Плевнелиев, но в началото на април напусна с мотива, че има "нов проект", по който работи.

Друго много познато име е това на Меглена Плугчиева. Въпреки че официално тя не беше назована от Орешарски, по информация на bTV тя ще бъде вторият вицепремиер. Бъдещият министър-председател обяви пред съпартийци, че официално ще назове името на човека, който ще заеме този вицепремиерски пост до месец. Причината - лицето в момента изпълнявало друга важна длъжност.

Зинаида Златанова, бивш шеф на представителството на ЕК в България, ще бъде вицепремиер и министър на правосъдието и еврофондовете.

Орешарски предлага за министър на транспорта шефа на пристанището във Варна Данаил Папазов. Съвсем скоро същият човек беше номиниран за кмет на Варна от ГЕРБ.

"Най-любопитна" е фигурата на Калин Тихолов. Неговото име стои срещу няколко скандала, свързани със строителство по Черноморието. Той изготви общия устройствен план на община Царево, който предвижда застрояването на огромни територии между Царево и Малко Търново. Този акт падна в съда след жалба на природозащитници, но срещу България се води наказателна процедура. Името на Тихолов изплува преди няколко месеца покрай „Дюнигейт“. Архитектът е автор на подробния устройствен план за застрояването на дюните в Несебър, които бяха закупени като земеделска земя от земеделското ведомство. Една от неговите фирми седи и зад строежа на хотел на брега на морето в базата на НСА в Несебър.

Останалите имена от кабинета "Орешарски":

Петър Чобанов – министър на финансите. Той е специализирал в областта на политиките за парична и финансова стабилност. През 2000 г. става главен експерт в  БНБ. От 2005 до 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Преподавател в катедра „Финанси" в УНСС.

Анелия Клисарова – министър на образованието и науката. Тя е избрана за народен представител в 42-то НС от Варна. От 2003 г. досега е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в МБАЛ „Св. Марина”-Варна.

Искра Михайлова – министър на околната среда и водите. Тя е член на ДПС и е била председател на Комисията по околната среда и водите.

Таня Андреева – министър на здравеопазването. Тя е акушер-гинеколог и дългогодишен специалист от АГ болница „Шейново”.

Петър Стоянович – министър на културата. Той е бил парламентарен секретар и началник на кабинета на министъра на външните работи (1998 - 2001) Надежда Михайлова. Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература.

Марияна Георгиева-Бенчева – министър на спорта. Тя е доктор на философските науки и професор по синтаксис в института по български език към БАН. Георгиева влезе в 42-ото Народно събрание като втора в листата ДПС в Ловеч.

Димитър Греков - министър на земеделието. Оот 1999 до 2007 г. той е декан на Аграрния университет в Пловдив. След това е избран за ректор. Има над 120 научни публикации, съставител е на пет учебни помагала.

Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2011 г. досега - директор в „Стратегическо развитие и координация” при МС. Преди това оглавява „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация. Има опит и като директор на „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ.

Очаква се новото правителство да бъде избрано чрез парламентарната процедура „просто мнозинство”, която бе използвана и в първото заседание на 42-рото Народно събрание. Това значи, че не е задължително кабинетът „Орешарски” да има одобрението на минимум 121 депутати. Предвижда се двама депутати от Атака да се регистрират, за да има кворум и така да се гласува правителството. Това обаче означава, че то няма да има ярка политическа подкрепа от страна на Атака.

Кабинетът ще бъде гласуван в парламента в сряда.

От пресцентъра на БСП обобщиха, че 11 членове на кабинета са мъже, а 6 са дами. Бъдещите министри владеят английски, немски, френски, руски и турски езици. Средната възраст на кабинета е 48 години, като най-млади са министрите на финансите Петър Чобанов (37 г.) и на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (37 г.). Доайенът на правителството е Хасан Адемов (60 г.).

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа