„Като българин искам да се извиня, че бях в зала, в която вие бяхте наречени „дебелобузи чичковци”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с посланиците на страните-членки на Европейския съюз, САЩ и Турция, която се провежда в парламента.

Повод за поднасянето на извинение бе силно емоционалното изявление на лидера на „Атака” Волен Сидеров по време на първото заседание на 42-то Народно събрание миналата седмица, в което присъстващите посланици бяха квалифицирани извън тона на дипломатичния говор.

Преди това групата на националистите остана седнала по време на химна на Европейския съюз, за което Борисов също се извини.

Оказа се, че лидерът на ГЕРБ събира дипломатите в очакване да му „бъде приложен трик” от страна на БСП и ДПС по време на гласуването на кабинета „Орешарски”.

„Не виждам абсолютно никаква логика в това да се обявява, че утре ще има правителство, без подкрепата на „Атака” и без подкрепата на ГЕРБ, след като чисто математически БСП и ДПС имат 120 гласа. Не виждам никаква логика, но явно има някаква комбинация, някакъв трик, който утре ще ни бъде приложен”.

„Едновременно с нашата среща, текат преговорите с експерти на „Атака” и Орешарски (по време на разговорите Орешарски се срещна с представители на Движение България на гражданите и Глас народен - бел. ред.). Посланиците са опитни хора, те могат да събират. Броят на депутатите от ДПС, и броят на депутатите от БСП, математически правят 120 гласа. Правителство се избира със 121 гласа. След като ГЕРБ няма да дава свои гласове, трябва да вземат един глас отнякъде, или пак да ни разиграват триковете с нерегистрирани депутати”, обясни подробно Бойко Борисов.

По думите му и двете могат да станат само със съдействието на „Атака”. „Фактът, че Орешарски се среща с експерти, които са пратени от лидерите, те не са дошли самички на тези среща, е достатъчно показателен”, коментира той.

Бившият премиер изрази и радостта си от това, че „Орешарски засега стриктно спазва” програмата на ГЕРБ. „Няма да вдигат данъците така, както тръбяха един месец, което е много хубаво и дано го спазят. Няма да строят „Белене”, което е хубаво, защото те знаеха, че лъжат и че нямат пари за това. Хубаво е, че от юни-юли или еди кога си, ще се вдигат майчинските, което ние си признахме за грешка, и благодаря, че те я поправят”, заяви Борисов.

„Изказвам своята благодарност за нашата 4-годишна работа, за изключителната европейска солидарност, която имаше към България през този период на най-тежка финансова и икономическа криза”, каза пред дипломатите лидерът на ГЕРБ.

„С няколко думи - искам да ви информирам за нашите планове, за това, което ще правим занапред. За първи път в историята на България в най-тежката финансова и икономическа криза политическа партия спечели за пореден път парламентарните избори и то с много, но недостатъчно да направи кабинет. Нашите принципи да не влизаме в каквото и да е взаимодействие с националистичната формация „Атака”, която съм декларирал през всичките години, и към ден-днешен са валидни”, посочи той.

Бившият министър на външните работи в правителството на ГЕРБ Николай Младенов добави: „Поканихме на тази среща страните-членки на ЕС, посолствата на САЩ и на Турция, защото това са държавите, с които най-пряко поддържаме ежедневен контакт и бихме искали да продължим да работим заедно с вас много активно и коректно, в интерес на България и на българското общество вече като парламентарна опозиционна сила”.

  • Министерският съвет назначи 9 областни управители
  • Ясни са заместниците на социалния министър
  • Орешарски призова НПО–та за критичност в икономическата сфера
  • Държавна субсидия - само за партиите, минали бариера от 4%
  • Нови попълнения в екипа на Кристиан Вигенин
  • Полетът на "Бистришките тигри" отива при главния прокурор
  • Областните управители и зам.-министрите - ясни до края на седмицата
  • 90% от депутатите са настанени в нови жилища, чакат ремонти
  • БСП ще лобира за ОЦК-Кърджали
  • Няма политическо решение за „Белене”, държавата няма пари за централа