В България има два типа национализъм – единият е таен и подмолвен, а другият е явен и груб. И двата обаче целят едно и също нещо – поддържане на така наречената „култура на необходимия враг”.

Такова мнение изрази пред bTV депутатът от ДПС и бивш главен секретар на мюфтийството – Хюсеин Хафъзов. Според него „националната карта в България служи за оправдание, когато не могат да се решат важни социални и икономически проблеми”.

Народният представител определи като лекомислен начина, по който определени хора в българското общество се противопоставят на бежанците. „Това са хора, които се борят и бягат за живота си – и на нас не ни е лесно, но разликата е, че те се опитват да оцеляват, а ние да живеем по-добре”, допълни Хафъзов.

По думите му, „за да изградим авторитет на българската държава пред международната общност, ние трябва да минем през някакви изпитания, да поемем ангажимент. Ние се гордеем с това, че сме спасили българските евреи, приемали сме през годините и арменци и черкези, и още много други чужденци - тогава също не е било лесно за държавата”.

Националистът Георги Гелеменов пък директно обяви Волен Сидеров за виновен за вихрещата се омраза в обществото. „Това е Сидеров – полудял е. Не го ли виждате – ходи, крещи, обижда, проверява документи... Това не е национализъм, той използва кухината и вакуума, който се е получил. Но всичко това идва от „Атака”, изтъкна той.

Гелеменов бе поканен на учредителното събрание на най-новата националистическа формация у нас – „Национална партия в България”. Според него на събитието не е имало крайни изяви, а партията с лидер Симеон Костадинов и още 12 членове в ръководството вероятно има добро бъдеще пред себе си.